ΜΠΛΟΚΑΡΕ Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ – ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ DISTRESSED FUNDS.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και μη επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες, μετά από απαίτηση της τρόικας δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις χρεών.

Τα δάνεια «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων ή για συνολική αναδιάρθρωση. Το «μπλόκο» που έβαλαν οι τροϊκανοί στα τραπεζικά ιδρύματα, να μην προχωρούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με τις επιχειρήσεις, θα οδηγήσει άμεσα αρκετές εταιρείες στο να προσφύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα .

Η παρέμβαση αυτή των εκπροσώπων των δανειστών φέρνει τα πάνω κάτω και καθιστά τις εισηγμένες πόλο έλξης για τα distressed funds.  Αρνητική θεωρείται η εξέλιξη και για τις τράπεζες καθώς μέχρι σήμερα η μετοχοποίηση των χρεών αποτελούσε συνήθη πρακτική και τα δάνεια αυτά δεν αποτελούσαν πρόβλημα, πλέον όμως κατατάσσονται στα «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η διαδικασία της μετοχοποίησης των χρεών αλλοιώνει τη πραγματική εικόνα  των μεγεθών και της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, οι τράπεζες αναγκάζονται πλέον να οδηγηθούν άμεσα στο ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες, έκοψαν τις γραμμές χρηματοδότησης σε μια σειρά εισηγμένες στο Χρηματιστήρια Αθηνών, προειδοποιώντας τες ότι θα  προβούν σε μετοχοποίηση χρεών ή θα οδηγήσουν σε fast track πτώχευση τις επιχειρήσεις. Η πρώτη επιλογή δεν είναι πλέον στο τραπέζι μετά την εντολή της τρόικας. Ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι η διαγραφή χρεών. Σε διαφορετική περίπτωση,  να αφήσουν τις επιχειρήσεις στο έλεος της κατάρρευσης, κινδυνεύουν να χάσουν ένα μεγάλο μέρος του αρχικού κεφαλαίου.

Η πολιτική της ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους για παράδειγμα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε πολλές περιπτώσεις και απαιτούνται δραστικότερες λύσεις. Αυτό που επιδιώκουν οι τράπεζες είναι η διάσωση από τη χρεοκοπία και η εξυγίανση των προβληματικών εταιρειών, ώστε στη συνέχεια να πουληθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και να μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν χορηγήσει μέσω δανείων.

Μεγάλο παζάρι με distressed funds – Πίσω από ορισμένα “κρύβονται” οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών!

Η έλευση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, των αποκαλούμενων  distressed funds, διευκολύνει τις κινήσεις των τραπεζών. Η εξαγορά των δανείων αποτελεί προτεραιότητα τους, γι αυτό και προτείνουν στις τράπεζες να αγοράσουν δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Προς το παρόν ωστόσο, οι  προσφορές των  distressed funds δεν είναι ικανοποιητικές. Δε λείπουν μάλιστα και οι υποψίες ότι πίσω από  τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, βρίσκονται οι ίδιοι οι ιδιόκτητες των επίμαχων εισηγμένων.

Ακριβώς λόγω των χαμηλών προσφορών, οι τράπεζες στρέφονται στη συνεργασία με τους βασικούς μετόχους, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το ρόλο τους.

Ο λόγος που η τρόικα προχωρά στην απαγόρευση της μετοχοποίησης των χρεών δεν έγκειται μόνο στην αλλοιωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών. Πρόκειται για μια ευκαιρία να οδηγηθούν στην εξυγίανση πολλές εισηγμένες εταιρείες. Μέσω της μετοχοποίησης των χρεών από τις τράπεζες, η προοπτική αναδιοργάνωσης των εισηγμένων περιορίζεται γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν με γνώμονα την απαλλαγή από τις μετοχές τις οποίες κατέχουν και πιέζουν προς την κατεύθυνση των γρήγορων υπεραξιών, ενώ η συμμετοχή των επιχειρηματιών συρρικνώνεται. Ουσιαστικά, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε δύο μετόχους, οι οποίοι καλούνται να θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά μια προβληματική επιχείρηση.

Αντίθετη είναι η περίπτωση των επιχειρηματιών που συμβάλουν στην εξυγίανση της εταιρείας τους, ακόμα και με προσωπικό οικονομικό κόστος και οι οποίοι αντιμετωπίζονται πολύ θετικά από τις τράπεζες. Πρέπει να σημειωθεί ότι  οι τράπεζες δεν είναι αντίθετες στην πώληση δανείων σε distressed funds, στην οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, ιδίως όσον αφορά περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι δεν είναι συνεπείς.. Τα στοιχεία για το ύψος των καθυστερήσεων δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα δάνεια δεν εξυπηρετείται, εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Αν σε αυτά προστεθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια που ήταν προς αναδιάρθρωση γίνεται αντιληπτό πως οι ισολογισμοί των ιδρυμάτων θα επηρεαστούν αρνητικά και δε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και σε επίπεδο κερδοφορίας.