ΤΙ ΛΕΕΙ Η SOCAR ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΕΣΦΑ

 

[UPD] Την πρόθεσή της να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ το ταχύτερο δυνατό, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Socar.

«Η Socar εκτιμά θετικά το χρόνο, τις προσπάθειες και τους πόρους που έχουν αφιερώσει και συνεχίζουν να αφιερώνουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν για τη διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Επιτροπή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη συντομότερη δυνατή χρονική περίοδο» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΕΣΦΑ – SOCAR – Τα καλά και συμφέροντα…

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, από τη μία πλευρά κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη, αν μία αποκρατικοποιηση δεν είναι προς το συμφέρον συγκεκριμένων κύκλων της…επανεξετάζεται και …ερευνάται! Βόμβα λοιπόν  στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βάζει η Κομισιόν η οποία ανακοίνωσε αργά το βράδι της Τετάρτης ότι ξεκινά έρευνα σε βάθος για την προτεινόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την SOCAR. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι διατυπώνει επιφυλάξεις πως η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να παρεμποδίζονται οι ανταγωνιστές της SOCAR να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί τμήμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, δεν θα αποβεί εις βάρος του ανταγωνισμού και δεν θα οδηγήσει σε αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή τονίζει ότι η αρχική έρευνα αγοράς έδειξε ότι η συγχωνευόμενη οντότητα ενδεχομένως να έχει την ικανότητα και το κίνητρο να πλήξει τους ανταγωνιστές δημιουργώντας εμπόδια στη χονδρική πρόσβαση στην αγορά του αερίου.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει διά του περιορισμού της πρόσβασης των ανταγωνιστών του ΔΕΣΦΑ στην ελληνική αγορά αερίου, διά του «στρατηγικού περιορισμού των επενδύσεων σε μελλοντικές επεκτάσεις της χωρητικότητας», συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων του TAP και του ΔΕΣΦΑ.

Επιπλέον, η οντότητα που θα προέκυπτε από τη συγκέντρωση θα μπορούσε να περιορίζει τις εισροές αερίου στην Ελλάδα με τη μεροληπτική διαχείριση του δικτύου μεταφοράς αερίου, ευνοώντας τις προμήθειες εκ μέρους της SOCAR έναντι των ανταγωνιστών της, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Από την προκαταρκτική έρευνα, τονίζει η Κομισιόν,  προέκυψε επίσης ότι SOCAR μπορεί να έχει κίνητρο να αποκλείσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στο δίκτυο, καθώς αυτό θα της απέφερε όφελος.

Επιπλέον, επισημαίνει η Κομισιόν, το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο θα ήταν απίθανο να αποτρέψει την εν λόγω οντότητα από μια τέτοια ενέργεια.

«Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη πράξη θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των σημερινών και δυνητικών προμηθευτών και την ποσότητα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αερίου για τους καταναλωτές. Η Επιτροπή θα διερευνήσει τώρα σε βάθος την προτεινόμενη πράξη, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον οι αρχικές ανησυχίες της ήταν βάσιμες» καταλήγει.

Τέλος η Κομισιόν διευκρινίζει ότι η εκκίνηση της εις βάθος έρευνας δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμά της. Η Επιτροπή έχει πια 90 εργάσιμες ημέρες για να λάβει απόφαση, δηλαδή ως τις 23 Μαρτίου 2015.