Μάρτιν Σουλτς: Δεν υπάρχει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για Grexit

European Parliament - Martin SchulzKατηγορηματική ήταν η διάψευση του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν ζητήθηκε ποτέ, ούτε υφίσταται έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με Grexit», σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα σε μερίδα του ΕυρωπαΪκού Τύπου στις αρχές Μαρτίου, τα οποία αναφέρονταν σε πρωτοβουλία πολιτικής σκοπιμότητας εκ μέρους του ΓΓ της Ευρωβουλής, Κλάους Βέλλε, προκειμένου να τροφοδοτήσει το σενάριο Grexit, εν αγνοία τόσο του Προέδρου όσο και της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ζητήσει με επιστολή του από τον Μάρτιν Σουλτς, επίσημη διαλεύκανση και υπεύθυνη πληροφόρηση.

Σε συνέχεια αυτής της δήλωσης-καταγγελίας, η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ και ο Δ. Παπαδημούλης συνυπέγραψαν και απέστειλαν στις 11 Μαρτίου, στον Πρόεδρο του ΕΚ σχετική επιστολή.

Με αυτήν όπως σημειώνεται, ζητούνταν «άμεση και πλήρη διερεύνηση του ευαίσθητου αυτού θέματος, που εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών σκοπιμότητας που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι, στρεφόταν ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Με επίσημη απάντηση, ο Μάρτιν Σουλτς διαβεβαιώνει επίσημα με κατηγορηματικό τρόπο ότι μια τέτοια έκθεση εκ μέρους του ΕΚ, ουδέποτε υπήρξε.

Το κείμενο της αρχικής επιστολής των Γκάμπι Τσίμερ και Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης-καταγγελίας του Δημήτρη Παπαδημούλη, σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλαν στον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Σας γράφουμε σχετικά με μερικά άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο που αναφέρονται σε ένα υποτιθέμενο αίτημα που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συνταχθεί μια έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ενός «Grexit» – χωρίς καμία διαβούλευση μαζί σας ή με την Διάσκεψη των Προέδρων.

Ενώ χαιρετίζουμε την απόρριψη από τον εκπρόσωπο του ΕΚ αυτών των ισχυρισμών, εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι τέτοιες αποκαλύψεις στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πολύ σοβαρές και αποκαλύπτουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν συγκεκριμένοι κύκλοι ενάντια τόσο στην Ελλάδα όσο και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα και ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, να μεριμνήσετε για την άμεση και πλήρη διερεύνηση αυτού του ευαίσθητου θέματος. Αυτή η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες της έρευνας και των μελετών ορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το ρόλο της πολιτικής εξουσίας στον καθορισμό των καθηκόντων των θεσμικών οργάνων και δεν είναι συμβατές με τον ουδέτερο ρόλο της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,

Gabriele Zimmer
Πρόεδρος της GUE/NGL

Δημήτρης Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ακολουθεί η απάντηση Σουλτς:

Αγαπητή κα Τσίμερ, αγαπητέ κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 11ης Μαρτίου 2015, σχετικά με τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι η Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προετοιμάσει έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ενός “GRexit”

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια περίπτωση. Ούτε εγώ ούτε ο ΓΓ ζητήσαμε ποτέ από την Διοίκηση να συντάξει τέτοια έκθεση. Όπως είχα επιβεβαιώσει και στη συνάντηση της Διάσκεψης των Προέδρων στις 12 Μαρτίου, καμία τέτοια έκθεση δεν ζητήθηκε και συνεπώς καμία έκθεση του ΕΚ σχετικά με GRexit δεν υφίσταται.

Ειλικρινώς Υμέτερος,

Μάρτιν Σουλτ