Μήνυμα από το Κατάρ: “Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων».


kkatarΟ  πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον βασικό σκοπό των συναντήσεων στο Κατάρ, είπε πως «αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να φέρουμε πιο κοντά αφενός τους επενδυτές από το Κατάρ με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αφετέρου τους έλληνες επιχειρηματίες,  με τους συναδέλφους τους από το Κατάρ».  Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ΣΕΒ το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ

Παράλληλα, μίλησε για τη φιλία των δύο χωρών και το ρόλο που διαδραματίζουν, η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κατάρ στον Αραβικό Κόσμο, ένα «ρόλο σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών σε περιφερειακό επίπεδο», τονίζοντας πως «Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε τη χώρα μας έναν κεντρικό σύνδεσμο μεταξύ Ελλάδας και Μέσης Ανατολής από όλες τις απόψεις, στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, των κατασκευών, των επικοινωνιών και της πολιτιστικής συνεννόησης».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην «δραματική κρίση» που περνάει η χώρα, υπογράμμισε πως «βγαίνουμε πιο εξωστρεφείς και το σημαντικότερο πιο αξιόπιστοι, ώστε να έχουμε το ρόλο της στέρεας γέφυρας μεταξύ των γειτόνων μας στη Μέση Ανατολή και των Ευρωπαίων εταίρων μας».

«Είναι φυσικό, σημείωσε, με το Κατάρ, μια χώρα φιλειρηνική και με πλούσιους φυσικούς πόρους, προσανατολισμένη στην επιχειρηματική δραστηριότητα, να αναζητούμε κοινούς στόχους και κοινά σχέδια αμοιβαίας ωφέλειας. Θεσπίζουμε τώρα ισχυρούς δεσμούς,  με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός είπε πως θεσπίζεται ένα Κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Κατάρ – Ελλάδας που θα εξετάζει με ταχύτητα όλες οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες, είτε σχέδια που είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης ή υπό εξέταση, είτε νέα σχέδια από τον τουρισμό έως τα ενεργειακά προγράμματα, από τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κατασκευές έως τους συγκοινωνιακούς κόμβους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε πως η ελληνική πλευρά  έχει φέρει συγκεκριμένες προτάσεις στην ατζέντα και διαβεβαίωσε πως περισσότερες επενδυτικές προτάσεις από τους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που βρίσκονται στην ελληνική αποστολή του Κατάρ. Παράλληλα είπε πως οι κινήσεις αυτές χρειάζονται σχολαστική προετοιμασία και επίπονες διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη την κυβέρνηση του Κατάρ για τις πολύ θετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει από την αρχή -από τη δημιουργία των Φίλων της Συρίας και το να επιτρέπουν αυτές οι ευκαιρίες να μένουν ανοιχτές- και εξέφρασε την ευχή να τελειώσει η εμφύλια σφαγή στη Συρία.

Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ΣΕΒ το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ

Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, τον οποίο συνοδεύει ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, ο ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ σε συνεννόηση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ.

Οπως αναφέρεται, στόχος είναι το Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και ενεργό συμβολή κορυφαίων επιχειρηματιών και μάνατζερ, να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος που θα δώσει πρακτική και αποτελεσματική συνέχεια, στο άνοιγμα σε μία Αραβική χώρα που συγκεντρώνει τεράστια κεφάλαια και της οποίας ο επενδυτικός προσανατολισμός περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ επιδιώκει να θεμελιώσει γέφυρα μόνιμου επιχειρηματικού διαλόγου με οικονομικούς παράγοντες του Κατάρ.

Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων κ. Θανάση Λαβίδα στο Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη, 30.1.2013), στη Ντόχα του Κατάρ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και των Υπουργών που τον συνοδεύουν.

Μετά την υπογραφή, ο κ. Λαβίδας, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ίδρυση του διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ανακινήσουμε το ενδιαφέρον ξένων μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, με την παρουσία τους εδώ δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχειρηματικά σχέδια που θα αποδώσουν ουσιαστικά οφέλη, θα δημιουργήσουν δουλειές και νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας».