ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

samaras-xatzhdakhsΟι προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, η ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας είναι οι στόχοι της κυβέρνησης, όπως σημείωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και το επιτελείο του.  Ανακοινώθηκαν δεκάδες στόχοι σε τρεις άξονες, όπως ρευστότητα, προώθηση δημοσίων επενδύσεων και διαρθρωτικές αλλαγές.

Η παρουσία μου στην ανακοίνωση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013, υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου για το 2013. «Το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα “χρονο-στοχοδιαγράμματα”, όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα βήματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι οι επενδύσεις απαιτούν ρευστότητα, η οποία θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων και από πρωτοβουλίες όπως είναι το ΕΤΕΑΝ και τα προγράμματα της ΕΤΕπ.

«Μέχρι το τέλος Ιουνίου λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού δράσεων του υπουργείου ανάπτυξης για το 2013, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η συμφωνία του δημοσίου και των παραχωρησιούχων με τις τράπεζες με στόχο την επανεκκίνηση των 4 οδικών αξόνων (Ιόνια οδός, Ολυμπία οδός, αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε65) θα ολοκληρωθεί τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Στους 6 μήνες αυτής της κυβέρνησης, έχουμε δώσει μια μεγάλη μάχη για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα έναντι της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι «μεγάλες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα διαφορετικά&επεκτείνουν τις εδώ δραστηριότητές τους (Unilever,HPackard,PMorris)».

Ειδικότερα υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «στον Προγραμματισμό μας για το 2013 κινούμαστε σε 3 βασικούς άξονες: την ενίσχυσης ρευστότητας, τα δημόσια έργα & τις διαρθρωτικές αλλαγές»

Για την ενίσχυσης ρευστότητας:

1.Εντός του 2013, υλοποιείται η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ & συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκ. ευρώ από τα 1,44 δις ευρώ που προβλέπονται

2.Ο στόχος για απορρόφηση κονδυλίων που έχει συμφωνηθεί για το 2013 είναι στα 3 δις 890 εκ. €, πιο φιλόδοξος από τον περσινό».

Επίσης ο υπουργός ανάπτυξης αποτύπωσε σε έναν σύντομο απολογισμό ενδεικτικά 20 από τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του β’ εξαμήνου του 2012 τα οποία είναι τα εξής:

1.Κάναμε τη συμφωνία με την ΕΤΕπ,1,44 δις€,για ενίσχυση ρευστότητας ΜμΕ. Ήδη συμβασιοποιήθηκαν τα πρώτα 600 εκ.€.Οι εκταμιεύσεις ξεκίνησαν.

2.Συμφωνήσαμε με ΕΤΕπ σε νέο σύστημα εγγυήσεων στήριξης εισαγ./εξαγωγικού εμπορίου 500 εκ. €, τα οποία ανακυκλούμενα θα φτάσουν 1,5 δις €

3.Υπερκαλύψαμε το στόχο για απορρόφηση ΕΣΠΑ στο β’ 6μηνο 2012, σε ποσοστό 102,64% &κινούμαστε σε ποσοστό μεγαλύτερο του κοινοτικού μ.ο.

4. Μειώσαμε κατά περισσότερο από 60% τις απαιτούμενες υπογραφές στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ.

5.Υιοθετήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για «ξεπαρκάρισμα» κονδυλίων ΕΤΕΑΝ. Διευκολύναμε τις ΜμΕ που είχαν ανεξόφλητα δάνεια με εγγύηση του Ταμείου.

6.Καταλήξαμε σε συμφωνία-πλαίσιο καταρχάς με τους παραχωρησιούχους για την επανέναρξη των 4 αυτοκινητοδρόμων, μετά από 20 μήνες αδιέξοδο.

7.Δημοπρατήθηκαν δημόσια έργα για όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 2,23 δις € & έχει συμβασιοποιηθεί εξ αυτών μέρος που αντιστοιχεί σε 485 εκ €

8.Προχώρησαν τα έργα ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων.Προωθήθηκαν οι διαγωνισμοί για 10μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των 4 της Αττικής. Εξ αυτών μέρος που αντιστοιχεί σε 485 εκ €

9. Εκδώσαν οριστικό Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης,που διευκολύνει επενδύσεις στον τομέα &θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.

10. Υλοποιήθηκαν 25 δράσεις για απλοποίηση διαδικασιών στις εξαγωγές, με στόχο τη μείωση χρόνου/κόστους εξαγωγών, κατά 50% και 20% αντίστοιχα.

11. Απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

12. Υιοθετήθηκαν νέες απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό.

13. Μειώθηκε το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ/ΕΠΕ, θεσμοθετήσαμε προτυποποιημένα καταστατικά & τη διευκόλυνση 2ης ευκαιρίας για επιχειρηματίες

14. Καταργήθηκαν τα τελευταία εμπόδια ώστε να είναι πλήρως απελευθερωμένη η αγορά που αφορά τα φορτηγά μικρού και μεγάλου τονάζ.

15. Απελευθερώθηκαν οι μεταφορές για τις τουριστικές υπηρεσίες (εκμίσθωση επιβατηγών ΙΧ με οδηγό & τη μεταφορά πελατών ξενοδοχείων).

16.Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για σειρά τεχνικών επαγγελμάτων. Απελευθερώσαμε το επάγγελμα του λογιστή.

17. Προωθήθηκαν μέτρα αντιμετώπισης των χρόνιων στρεβλώσεων στα καύσιμα, με καταπολέμηση λαθρεμπορίου,απελευθέρωση αγοράς & ενίσχυση ανταγωνισμού

18. Παρουσιάσαμε νέα Στρατηγική για τα Αεροδρόμια,που εγκρίθηκε από Ευ.Επιτρ, με αξιοποίηση 37 περιφερ. αεροδρομ μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης

19. Δημιουργήθηκε Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Διενεργήθηκαν 270 έλεγχοι στην Αττική. Καταστράφηκαν 62.000 παράνομα προϊόντα

20. Ενισχύονται τα έσοδα Αστ. Συγκοινωνιών,λόγω προσπάθειας κατά της εισιτηριοδιαφυγης. Αποφεύχθηκε η προγραμματισμένη για Μάρτη αύξηση εισιτηρίων

Για τα δημόσια έργα:

Το ΥπΑνΥπ αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά

Στα 10 έργα ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων, προϋπολογισμού 2 δις ευρώ περίπου, εντός του 2013 θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για όλα.

Δημοπρατούνται και συμβασιοποιούνται εντός α’ εξαμήνου 2013, έργα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού, 167 εκ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο Καστελίου θα προχωρήσει, παράλληλα με την προσπάθεια ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των λοιπών περιφερειακών αεροδρομίων

Δημοπρατούνται εντός του α’ 6μήνου 2013, έργα οδοποιίας στην Αττική και την Περιφέρεια, προϋπολογισμού 243 εκ € & έργα ύδρευσης 103,4 εκ €

Η Β΄ Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας θα ολοκληρωθεί ως Δεκέμβριο 2013.O Λιμ Λαυρίου αναμένεται να ενταχθεί προσεχώς και να ολοκληρωθεί εντός 2 ετών

Μέχρι τον προσεχή Απρίλιο δημοπρατείται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με τον τοπικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Στον Άξονα Αθήνα (ΣΚΑ) – Πάτρα, η νέα γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη (Αίγιο) ολοκληρώνονται τα βασικά έργα πολιτικού μηχανικού μέχρι το Μάρτιο 2013

Ανάταξη&ολοκλήρωση συστήματος ηλεκτροκίνησης τμήματος Aθήνα-Τιθορέα, με εξοικονόμηση καυσίμου για ΤΡΑΙΝΟΣΕ 18 εκατ.€ ετησίως.(Μάρτιος ’13)

Στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός,που ολοκληρώνει το δίκτυο,η νέα διπλή γραμμή 106 χλμ,θα έχει πλήρως συμβασιοποιηθεί μέχρι Μάιο 2013 το αργότερο

Στο σιδηροδρομικό άξονα Πειραιάς-Αθήνα-Θεσ/νίκη,το έργο Τρεις Γέφυρες – ΣΚΑ ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2013. Για το σιδηροδρομικό διαμετακομιστικό κόμβο του Θριασίου, αναμένεται η ανακήρυξη μειοδότη μέσα στον Φεβρουάριο

Η σύμβαση επέκτασης Τραμ Ν.Φάληρο-Πειραιάς θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες&ξεκινά αμέσως το έργο.(12 νέες στάσεις,εξυπηρετούν&το λιμάνι) Eντός Μαρτίου’13-εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκ Συνέδριο-υπογράφεται σύμβαση επέκτασης προς Καλαμαριά (5σταθμοι,5χλμ,518 εκ.€)

Η επέκταση Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα) – Πειραιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη.

Μετρό Αθήνας: Η επέκταση Ανθούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί Απρίλιο,προς Ελληνικό Ιούλιο,προς Χαϊδάρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Για τους 4 Αυτοκινητοδρόμους, ευελπιστούμε να συντελεσθεί η συμφωνία με τις τράπεζες. Στόχος είναι τον Απρίλιο να επανεκκινήσουν έργα.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις:

Πρόκειται να συμπεριληφθούν και μέτρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Στόχος είναι τα νοικοκυριά να μπορούν για 48 μήνες να καταβάλλουν δόση που δεν θα ξεπερνάει το 30% των μηνιαίων αποδοχών του οφειλέτη. Η κυβέρνηση έχει προτείνει πρόγραμμα για τη διευκόλυνση δανειοληπτών με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

Ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι διαδικασίες για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ, ενός νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα

Ως προς το ηλεκτρ. Εισιτήριο και τις «μπάρες εισόδου «στους σταθμούς, θα υπάρχει ανάδοχος τον Ιούνιο &το έργο θα παραδίδεται σταδιακά το 2014.

Παραμένει ζωντανό το Fiber to the Home: μετά τις μελέτες που έγιναν, υπολογίζονται επενδύσεις, ύψους περίπου 1 δις μέσω ΣΔΙΤ, με πόρους και ΕΣΠΑ

Μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου 2013 γίνεται η προκήρυξη διαγωνισμού για το «Rural Broadband» προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ.

Παρακολουθούμε ενεργά 51 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά έχουν υπαχθεί στο Fast Track, 11 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 7 δις Ευρώ

Για τις Υπεραστικές Μεταφορές, ολοκληρώνουμε τη στρατηγική για απελευθέρωση της αγοράς με μέριμνα για απομακρυσμένες περιοχές.

Για την απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ εντός του α’ 3μήνου ’13 εκδίδονται αποφάσεις για Καθολική Υπηρεσία

Για το Πλαίσιο Αξιοποίησης για τα Αεροδρόμια , εντός Ιανουαρίου θα υποβληθεί προς ψήφιση το σύνολο των διατάξεων για αναδιοργάνωση της ΥΠΑ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ &η ROSCO θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών να εκκινήσουν τον Ιούνιο.

Στόχος να διασφαλιστεί ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα προμηθεύεται τουλάχιστον το 25% των αναγκών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι Δεκέμβριο

Εντός του μηνός, ψηφίζεται ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων.

Η Στρατηγική μας θα υποστηριχθεί &από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ&Invest in Greece σε νέο, ενιαίο φορέα

Αναπτύσσουμε την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών.Ο στόχος για ’13 είναι να φτάσουν στο 13% του ΑΕΠ,το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας

Ξεκίνησε ήδη η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Αξιοποιούμε την «εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ για ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 τομείς (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο

Μέχρι το τέλος Ιουνίου λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε κατά 50% το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων

Για τη διεύρυνση των περιόδων των εκπτώσεων και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη

Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας.

Επίσης ο υπουργός ανάπτυξης αποτύπωσε  σε έναν σύντομο απολογισμό ενδεικτικά 20 από τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του β’ εξαμήνου του 2012 τα οποία είναι τα εξής:

1.Κάναμε τη συμφωνία με την ΕΤΕπ,1,44 δις€,για ενίσχυση ρευστότητας ΜμΕ. Ήδη συμβασιοποιήθηκαν τα πρώτα 600 εκ.€.Οι εκταμιεύσεις ξεκίνησαν.

2.Συμφωνήσαμε με ΕΤΕπ σε νέο σύστημα εγγυήσεων στήριξης εισαγ./εξαγωγικού εμπορίου 500 εκ. €, τα οποία ανακυκλούμενα θα φτάσουν 1,5 δις €

3.Υπερκαλύψαμε το στόχο για απορρόφηση ΕΣΠΑ στο β’ 6μηνο 2012, σε ποσοστό 102,64% &κινούμαστε σε ποσοστό μεγαλύτερο του κοινοτικού μ.ο.

4. Μειώσαμε κατά περισσότερο από 60% τις απαιτούμενες υπογραφές στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ.

5.Υιοθετήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για «ξεπαρκάρισμα» κονδυλίων ΕΤΕΑΝ. Διευκολύναμε τις ΜμΕ που είχαν ανεξόφλητα δάνεια με εγγύηση του Ταμείου.

6.Καταλήξαμε σε συμφωνία-πλαίσιο καταρχάς με τους παραχωρησιούχους για την επανέναρξη των 4 αυτοκινητοδρόμων, μετά από 20 μήνες αδιέξοδο.

7.Δημοπρατήθηκαν δημόσια έργα για όλη την Ελλάδα, προϋπολογισμού 2,23 δις € & έχει συμβασιοποιηθεί εξ αυτών μέρος που αντιστοιχεί σε 485 εκ €

8.Προχώρησαν τα έργα ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων.Προωθήθηκαν οι διαγωνισμοί για 10μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των 4 της Αττικής. Εξ αυτών μέρος που αντιστοιχεί σε 485 εκ €

9. Εκδώσαν οριστικό Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης,που διευκολύνει επενδύσεις στον τομέα &θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.

10. Υλοποιήθηκαν 25 δράσεις για απλοποίηση διαδικασιών στις εξαγωγές, με στόχο τη μείωση χρόνου/κόστους εξαγωγών, κατά 50% και 20% αντίστοιχα.

11. Απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

12. Υιοθετήθηκαν νέες απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό.

13. Μειώθηκε το ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης ΑΕ/ΕΠΕ, θεσμοθετήσαμε προτυποποιημένα καταστατικά & τη διευκόλυνση 2ης ευκαιρίας για επιχειρηματίες

14. Καταργήθηκαν τα τελευταία εμπόδια ώστε να είναι πλήρως απελευθερωμένη η αγορά που αφορά τα φορτηγά μικρού και μεγάλου τονάζ.

15. Απελευθερώθηκαν οι μεταφορές για τις τουριστικές υπηρεσίες (εκμίσθωση επιβατηγών ΙΧ με οδηγό & τη μεταφορά πελατών ξενοδοχείων).

16.Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για σειρά τεχνικών επαγγελμάτων. Απελευθερώσαμε το επάγγελμα του λογιστή.

17. Προωθήθηκαν μέτρα αντιμετώπισης των χρόνιων στρεβλώσεων στα καύσιμα, με καταπολέμηση λαθρεμπορίου,απελευθέρωση αγοράς & ενίσχυση ανταγωνισμού

18. Παρουσιάσαμε νέα Στρατηγική για τα Αεροδρόμια,που εγκρίθηκε από Ευ.Επιτρ, με αξιοποίηση 37 περιφερ. αεροδρομ μέσω Συμβάσεων Παραχώρησης

19. Δημιουργήθηκε Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Διενεργήθηκαν 270 έλεγχοι στην Αττική. Καταστράφηκαν 62.000 παράνομα προϊόντα

20. Ενισχύονται τα έσοδα Αστ. Συγκοινωνιών,λόγω προσπάθειας κατά της εισιτηριοδιαφυγης. Αποφεύχθηκε η προγραμματισμένη για Μάρτη αύξηση εισιτηρίων