Με Σόιμπλε το Eurogroup της Δευτέρας – Σταθερές θέσεις για ευρωομόλογα και ESM

Στο Eurogroup και στο Ecofin της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης θα συμμετάσχει κανονικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις της κυβέρνησης για τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, καθώς και για τα ευρωομόλογα.

«Για τον ESM η θέση μας είναι γνωστή. Ασχολούμαστε με το ερώτημα ποιον ρόλο μπορεί να αναλάβει μελλοντικά. Για αυτό το θέμα βρισκόμαστε σε ανταλλαγή απόψεων με τους εταίρους μας. Το θέμα είναι η περαιτέρω εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και επίσης οι μελλοντικές αρμοδιότητες του ESM», δήλωσε ο κ. Κόλμπεργκ και διευκρίνισε ότι ο κ. Σόιμπλε θα μεταφέρει τις γερμανικές θέσεις, αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθεί σχετικά με τις θέσεις που θα λάβει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι υπουργός Οικονομικών και ως υπουργός Οικονομικών θα λάβει μέρος στο Eurogroup και στο Ecofin», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μέχρι πότε ο κ. Σόιμπλε θα ασκεί τα καθήκοντά του και πότε θα αναλάβει ως μεταβατικός υπουργός Οικονομικών ο επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU) υπέρ της έκδοσης γερμανογαλλικών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής και καινοτομίας, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την γαλλική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη της ΟΝΕ. «Θα δούμε στις συζητήσεις μας πού θα υπάρξουν συγκλίσεις, αλλά αυτό θα είναι θέμα της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πάντως η γερμανική θέση για τα ευρωομόλογα παραμένει ίδια.

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ατζέντας του Eurogroup και θα επιστρέψει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου, ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης δεν αποκλείεται να συζητηθούν οι εκκρεμότητες, εν όψει της επιστροφής των θεσμών στις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο της γ΄αξιολόγησης.