Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποφασίζει πότε θα πάει σε εκλογές, όχι ο κ.Ντάισελμπλουμ

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης νταισελμπλουμ εκλογες

“Οι εκλογές είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα” εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», πρότεινε τη διεξαγωγή των εκλογών το 2019 και όχι νωρίτερα, καθώς, όπως τόνισε, «πρέπει να τελειώσουμε μαζί το πρόγραμμα, να φροντίσουμε την έξοδο από αυτό και να έχουμε έως τότε μια συμφωνία για το χρέος».

 

 Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, τόνισε, επίσης, την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Απαιτείται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «μια νέα κυβέρνηση ικανή να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία».

«Οι Έλληνες», συνέχισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «δεν πρέπει να ξεχάσουν τι έγινε το 2015. Και δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος του 2017 και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που είμασταν το 2014».

Τόνισε ότι «ο λόγος που οι πιστωτές συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια ακόμη είναι η αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης» ενώ επέμεινε ότι η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο «για να μειώσει τους φόρους και όχι για να αυξήσει τις δαπάνες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Πρέπει», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Όχι να τις υλοποιούμε επειδή μας επιβάλλονται αλλά διότι θέλουμε να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη». Εκτίμησε ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να πραγματοποιήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωσή του.   Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας δεδομένου ότι οι εξελίξεις στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της δημιουργίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής την επηρεάζουν άμεσα.