Μητσοτάκης για Σκόπια: Πρώτα να μιλήσει ο Πρωθυπουργός – Ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την καρέκλα του

 

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση να εκφράσει ενιαία θέση για το ζήτημα της πΓΔΜ

Αρνητικός στο να τοποθετηθεί στην κινητικότητα που διαφαίνεται στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Capital.gr, λίγες ώρες μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σημειώνει: “Όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της οποίας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πει τίποτα περισσότερο έως ότου φανεί αν η εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι “αποτελεί πλαίσιο και των δυο κυβερνητικών εταίρων”.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Καμμένος -που επισήμως δηλώνει ότι τον δεσμεύει η απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την μη χρήση του όρου Μακεδονία-, είχε φανεί στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να βάζει “νερό στο κρασί του”, αφού είχε προσθέσει ότι τον δεσμεύει και η γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι επί Κώστα Καραμανλή. Για συνθέτη, δηλαδή, ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τι θα γίνει αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στην διαφωνία του; Θα χαθεί άλλη μια ευκαιρία για λύση στο Σκοπιανό; ” Μέσα μου, λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας… Θα επιδείξει μια μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα όπως και σε πολλά άλλα..”

Αναλυτικά το απόσπασμα από τη συνέντευξη:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΨΗΣ: Διαφαίνεται μια λύση στο Σκοπιανό και μάλιστα στη γραμμή Καραμανλή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν θα ήταν αμαρτία να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πάλι για μια συμφωνία; 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να μπορέσω να τοποθετηθώ για το αν υπάρχει πραγματικά χαμένη ευκαιρία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η επίσημη θέση της πλειοψηφίας. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει τίποτα. Όταν τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, θα μπορέσουμε και εμείς να τοποθετηθούμε επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση.

Μ.Κ.: Εικάζουμε ότι είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. 

Κ.Μ.: Επιτρέψτε μου να μην εικάσω απολύτως τίποτα κ. Καψή. Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Αν και πρέπει να σας πω, ότι μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Μ.Κ.: Εικάζετε ότι ετοιμάζεται μια μεγάλη κολοτούμπα…

Κ.Μ.: Ότι θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα.

Μ.Κ: Πάντως όσο είναι παράδοξο είναι ο κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή και να κατηγορεί και την Αντιπολίτευση για μειοδοσία, άλλο τόσο παράδοξο θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί την θέση την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και 10 χρόνια. Έτσι δεν είναι; 

Κ.Μ.: Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή.

Μ.Κ: Αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θα συναινέσει.

Κ.Μ: Κοιτάξτε, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα. Σας είπα ποιο είναι το πλαίσιο το οποίο δεσμεύει, θεωρώ συνολικά, τη χώρα, αλλά προφανώς και την Παράταξη η οποία το διαπραγματεύτηκε και είναι αυτό το οποίο αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες αυτές τις συμφωνίες ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε όχι απλά το πλαίσιο, αλλά και την όποια συνολική συμφωνία καταφέρει η Κυβέρνηση.

Μ.Κ.: Αν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη διαφωνία του; 

Κ.Μ: Θα ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα και όχι εμένα.

H πλήρης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με κρίσιμες παρεμβάσεις και επισημάνσεις για την κρίση στα ελληνοτουρκικά με αφορμή του 8 αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο, την έξοδο από τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις Τσίπρα, την πρόταση της ΝΔ για τη νέα διακυβέρνηση και τα εκλογικά σενάρια θα δημοσιευτεί αύριο στο Capital.gr.