Μπιλ Γκέιτς: “Φιλάνθρωπος ή φοροφυγάς” ρωτά ο Guardian

Ο Μπιλ Γκέιτς το 2013 αύξησε την περιουσία του κατά 11,5 δισ. ευρώ για να φθάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 58 δισ. ευρώ ύστερα από μια σημαντική άνοδο στην τιμή των μετοχών της Microsoft.

Σύμφωνα με την Guardian, ο Γκέιτς έχει γίνει ένα είδος κοσμικού αγίου καθώς γυρίζει την υφήλιο μιλώντας υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξάλειψης των ασθενειών. Η Αριστερά τον λατρεύει ως πλούσιο που μοιράζει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε καλούς σκοπούς. Η Δεξιά τον σέβεται ως επιχειρηματικό πνεύμα που επιβάλει οικονομική αυστηρότητα στον σπάταλο τομέα της φιλανθρωπίας.

Όμως, ο Γκέιτς κινδυνεύει να θεωρηθεί υποκριτής γιατί χρησιμοποιεί περίπλοκα τεχνάσματα για την αποφυγή φόρων. Ο ίδιος λέει ότι πληρώνει τους προσωπικούς του φόρους. Η Microsoft, ωστόσο, όπως και η Amazon, το Facebook και η Google, χρησιμοποιούν εξελιγμένα συστήματα για να μετακινούν στα χαρτιά τα κέρδη τους ανά την υφήλιο και να αποφεύγουν τους φόρους τους. Μάλιστα οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Microsoft είναι τόσο ακραίες που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία αποκάλυψε για παράδειγμα ότι το να διοχετεύει τα κέρδη στο εξωτερικό μόνο μέσω ενός μικροσκοπικού γραφείου στο Πουέρτο Ρίκο της γλιτώνει 4 εκατ. δολάρια την ημέρα σε φόρους.

Ολα αυτά δεν είναι παράνομα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Είναι όμως εξαιρετικά ανήθικα, ιδίως όταν ο Γκέιτς πιέζει χώρες να αφιερώνουν περισσότερα από τα χρήματα των φορολογουμένων τους στους σκοπούς που υποστηρίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Microsoft αποφεύγει φόρους ίσους με περισσότερο από το 3% του παγκόσμιου προϋπολογισμού για την φιλανθρωπία.

Ο «Guardian» καταλήγει ότι ο Γκέιτς έχει κάθε δικαίωμα να πράττει όπως θέλει με τα πλούτη του «αλλά αν επιθυμεί να συζητάει για την ανάπτυξη, να κάνει κήρυγμα για τη φτώχεια και να λέει στα κράτη πώς να ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους, οφείλει πρώτα να βάλει το δικό του σπίτι σε τάξη».