Μυτιληναίος: Συμφωνία για μεγάλη μονάδα στη Λιβύη, ύψους 400 εκατ. ευρώ

Συμφωνία για την υλοποίηση της σύμβασης σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής (EPC) μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, υπέγραψε η Μυτιληναίος με τη Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL).

Η υπογραφή της συμφωνίας, πραγματοποιήθηκε στις 27.9.2017 σε ειδική τελετή στην Τρίπολη της Λιβύης, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της GECOL Abdul Majid Hamza και εκπροσώπων της εταιρείας από την Τρίπολη, τη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, αντιπροσωπείας της GE, αλλά και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Μυτιληναίος, κ. Ευ. Μυτιληναίου. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Τσίπρας. Στη συνέχεια ο κ. Μυτιληναίος  συναντήθηκε με το Δημοτικό Συμβούλιο του Τομπρούκ.

Η νέα αυτή μονάδα που αναμένεται να είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες των κατοίκων της Λιβύης, θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW και θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 4 αεριοστρόβιλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66kV. Η συμβατική αξία για τη Μυτιληναίος ανέρχεται στα $400 εκατομμύρια.

Το έργο θα εκτελεστεί βάσει χρονοδιαγράμματος ταχείας εκτέλεσης (fast-track), ώστε ο πρώτος αεριοστρόβιλος να είναι έτοιμος για σύνδεση στο δίκτυο σε 9 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Ο κ. Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ +1,23% δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι το έργο θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροδότηση της Λιβύης, βοηθώντας έτσι στην ανασυγκρότηση της χώρας. «Δεσμευόμαστε για αυτό το έργο και η Μυτιληναίος  είναι περήφανη που θα συμβάλει, αξιοποιώντας την τεράστια και μοναδική εμπειρία μας στην κατασκευή μεγάλων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.»

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Τομπρούκ είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη σταθερότητα στη χώρα, καθώς είναι ένα ύψιστο αγαθό κοινής ωφέλειας που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Λιβύης. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ομαλότητας για τον λαό της Λιβύης.

Πρόκειται για το πρώτο έργο της Μυτιληναίος στη Λιβύη, μίας χώρας με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες και απαιτήσεις. Η σε υψηλό επίπεδο χθεσινή τελετή καταδεικνύει την δέσμευση της εταιρείας να στηρίξει αγορές που αντιμετωπίζουν σημαντικές ενεργειακές προκλήσεις.

Η επιλογή της Μυτιληναίος  ως αναδόχου του έργου εδραιώνει τη θέση της εταιρείας, ανάμεσα στους πρωτοπόρους διεθνώς, καθώς με την τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί και ανταποκρίνεται σε απαιτητικά projects τέτοιου μεγέθους.

 

Με Μυτιληναίο η επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης