Μόδα: Πένθος για τον Ντίνο Μαυρόπουλο

Ντίνος Μαυρόπουλος

Κέντησε πριγκίπισες και «κοινές θνητές». Εντυσε με τρεις υπέροχες μαύρες (με γκρι κεντήματα) τουαλέτες τη Μαρία Κάλλας κι έμεινε στην ιστορία – μετά από άρθρο της Λένας Ζαννιδάκη στον Ταχυδρόμο – ως ο «Κεντητής της Νύχτας». Ο Ντίνος Μαυρόπουλος, ο αφανής ήρωας ενός από τους ιστορικότερους ελληνικούς οίκους μόδας του 20ου αιώνα έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ύστερα από σύντομη μάχη με την επάρατο.

Για 57 ολόκληρα χρόνια συνέδεσε το ασύλληπτο ταλέντο του στο κέντημα και την χαμηλότονη προσωπικότητά του με τον περισσότερο εξωστρεφή, χαρισματικό σχεδιαστή, αδερφό του Κώστα Μαυρόπουλο. Το δημιουργικό αυτό δίδυμο ενορχήστρωσε μερικές από τις πιο συζητημένες εμφανίσεις κυριών των Αθηναϊκών σαλονιών αλλά και του πάλκου. Ο Κώστας Μαυρόπουλος θυμάται για εμάς κάποια από τα συμβάντα γύρω απ’ αυτό το ατελιέ που έγραψε την ιστορία του στυλ της μεγαλοαστικής τάξης.

Η Βίκυ Μοσχολιού με ιδιαίτερη αφιέρωση: «γράφουν ότι είμαι η πιο καλοντυμένη γυναίκα. Χάρη σε σας Κώστα και Ντίνο. Σας αγαπώ πολύ. Βίκυ Μοσχολιού 18-11-2002».
Η Βίκυ Μοσχολιού με ιδιαίτερη αφιέρωση: «γράφουν ότι είμαι η πιο καλοντυμένη γυναίκα. Χάρη σε σας Κώστα και Ντίνο. Σας αγαπώ πολύ. Βίκυ Μοσχολιού 18-11-2002».

Πατ Νίξον: «Σεμνύνομαι να ανοίξω το κουτί που μου στείλατε»

Ηταν η εποχή που η υψηλή ραπτική είχε και το ανάλογο αισθητικό περιτύλιγμα. Σ’ ένα υπέρκοψο κουτί, λοιπόν, η σύζυγος του τότε αμερικανού προέδρου, Πάτ Νίξον, είχε παραλάβει την haute couture τουαλέτα που είχε παραγγείλει για να φορέσει σε κάποια επίσημη περίσταση στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Ελλάδα από τους διασημότερους μετρ της εποχής, Κώστα και Ντίνο Μαυρόπουλο. Κι ήταν τόσο εντυπωσιακό το κουτί που μια σύζυγος ολόκληρου αμερικανού προέδρου δεν μπορούσε να ανοίξει:

«Σεμνύνομαι και να ανοίξω το κουτί…», έγραψε σε ιδιόχειρη επιστολή που έστειλε στους διάσημους ΄Ελληνες σχεδιαστές για να τους ευχαριστήσει.

Κώστας Μαυρόπουλος (αριστερά) και Ντίνος Μαυρόπουλος (δεξιά) στο ατελιέ τους με μανεκέν της εποχής
Κώστας Μαυρόπουλος (αριστερά) και Ντίνος Μαυρόπουλος (δεξιά) στο ατελιέ τους με μανεκέν της εποχής

Η ιδιότροπη αλλά ευγενής Κάλλας

«Στην Κάλλας είχαμε κάνει 2 – 3 φορέματα», θυμάται ο Κώστας Μαυρόπουλος. «΄Ηταν ιδιότροπη αλλά με πολύ ευγένεια. Θυμάμαι ήταν τρία βραδινά φορέματα μαύρο – το αγαπημένο της χρώμα – με γκρι κεντήματα».

Ο Κώστας κι ο Ντίνος Μαυρόπουλος ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα επί της Κριεζώτου 3 το 1958. Δεν άργησαν να εξαπλωθούν αναζητώντας νέα, μεγαλύτερη στέγη. Το 1962 μετακόμισαν στην Σκουφά 17 και τρία χρόνια αργότερα τους βρίσκουμε στη Λουκιανού 5 όπου και παρέμειναν μέχρι το 2011 όπου και αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση.

Από επίδειξη μόδας της εποχής
Από επίδειξη μόδας της εποχής

«Ράβαμε ρούχα για το παλάτι κι απαγορευόταν να τα κοπιάρουμε για ένα χρόνο»

Υπήρξαν από τους σχεδιαστές που μπαινόβγαιναν στο παλάτι.«Το μόνο ήταν ότι τα ρούχα τους δεν μπορούσαμε να τα ξαναράψουμε. Για ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να ξαναράψουμε το ίδιο ρούχο σε άλλη κυρία. Μετά από ένα χρόνο μπορούσαμε», θυμάται ο Κώστας Μαυρόπουλος, για την ντομπροσύνη του Ντίνου έχει να διηγηθεί μια ακόμα ιστορία.

«Είχε έρθει στο ατελιέ η κυρία Λανίτη από την Κύπρο – μεγάλη κυρία της εποχής – και θυμάμαι πως διαπραγματευόταν την τιμή μιας τουαλέτας. «Αν εγώ φορούσα το μονόπετρο που εσείς φοράτε δεν θα τολμούσα να  διαπραγματευτώ ποτέ”, της είχε πει ο Ντίνος. Κι από τότε έγινε η καλύτερή μας πελάτισσα».

Από επίδειξη του 1985
Από επίδειξη του 1985

Οι κυρίες της «μεγάλης πίστας»

Ακόμα οι  Μπελίντα, Βίκυ Μοσχολιού, Ρίτα Σακελλαρίου, Πόλυ Πάνου, Μαρινέλλα, Μαίρη Λίντα, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Κατερίνα Ανδρεάδη, Μαίρη Χρονοπούλου και τόσες άλλες φρόντιζαν να «παίρνουν πόντους» έχοντας την υπογραφή Κ.Μ. στις ενδυματολογικές τους επιλογές.

Ο Ντίνος Μαυρόπουλος εκτός από την ενασχόλησή του με τη δουλειά, με περισσή ευαισθησία συμμετείχε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα για τον καρκίνο και για παιδιά με ειδικές δεξιότητες, ενισχύοντας με κάθε τρόπο την επίτευξη των στόχων τους.

Η Μαίρη Λίντα με δημιουργία Κ. Μαυρόπουλος
Η Μαίρη Λίντα με δημιουργία Κ. Μαυρόπουλος

Έχει τιμηθεί από την Αντικαρκινική Εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών, από την Ακαδημία Αθηνών και από τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Ρωσίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί από το Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 στις 15.00.

Ντίνος Μαυρόπουλος
Ντίνος Μαυρόπουλος

 

 thetoc.gr