Μ. Ντράγκι απαντά σε Δ. Παπαδημούλη: Προτεραιότητα τα αναπτυξιακά μέτρα

draghi2

Τη σημασία των αναπτυξιακών μέτρων και της δημοσιονομικής πολιτικής στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, υπογραμμίζει ο διοικητής της ΕΚΤ σε απάντησή του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με επιστολή του στις 13/01, ο ευρωβουλευτής ρωτούσε τον κεντρικό τραπεζίτη «γιατί έχει καθυστερήσει δραματικά να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και τη στήριξη της ανάπτυξης στην ΕΕ, όπως, άλλωστε, προβλέπεται και στο καταστατικό της ΕΚΤ».

Στην απάντησή του, ο Μ. Ντράγκι παρουσιάζει τις γενικές γραμμές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -που θα ανακοινωθεί σήμερα από τη Λευκωσία-  και επαναλαμβάνει τη θέση της ΕΚΤ, όσον αφορά τη συμμετοχή στην QE των κρατών που λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη, όπως η Ελλάδα.

Ο ευρωτραπεζίτης επισημαίνει, επίσης, τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, για την επιτυχή μάχη κατά του αποπληθωρισμού, τονίζοντας ότι:

«Παρότι διαθέτουμε τα μέσα νομισματικής πολιτικής προκειμένου να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας θα ήταν πιο αποτελεσματικά εάν συνοδεύονται από αποφασιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων η διαρθρωτική και η δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα, να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιταχυνθεί ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας».

«Είναι ζωτικής σημασίας η γρήγορη, αξιόπιστη και αποτελεσματική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αφού «δεν θα αυξήσει μόνο τη μελλοντική διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αλλά και τις προσδοκίες για υψηλότερα εισοδήματα και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σήμερα σε υψηλότερες επενδύσεις και να επισπεύσουν την οικονομική ανάκαμψη».