ΟΤΕ: Στο παιχνίδι για τη Nova – Ανακατατάξεις στο τηλεπικοινωνιακό σκηνικό – Μ. Τσαμάζ: Στην αγορά θα μείνουν 2-3 παίκτες

Τη διενέργεια επαφών με τον βασικό μέτοχο της Forthnet,την εταιρεία Forgendo, σχετικά με τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova, επιβεβαίωσε και τυπικά ο ΟΤΕ,  απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

“‘Eχουν γίνει διερευνητικές επαφές μεταξύ της ΟΤΕ Α.Ε. και του κυρίου μετόχου της Forthnet, της εταιρείας Forgendo Ltd, σχετικά με τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τράπεζα του εξωτερικού και έχει προσεγγίσει τον κύριο μέτοχο με 44% της εταιρείας, την Emirates International Telecommunications (EIT), για την εξεύρεση της βέλτιστης για τον ΟΤΕ πρότασης συνεργασίας.

Η μετοχή της Forthnet σημείωσε κέρδη της τάξης του 20% εν μέσω των φημών.

Αυτό για το οποίο φέρεται να ενδιαφέρεται περισσότερο απ΄ όλα είναι η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης της Forthnet (Nova).

Αλλωστε η ύπαρξη της NOVA φαίνεται ότι αποτελεί το δέλεαρ και για τους υπόλοιπους μνηστήρες, δεδομένου ότι το triple play (τηλεφωνία, Ιντερνετ, τηλεόραση) αποτελεί το μέλλον της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, καθώς το τηλεοπτικό περιεχόμενο είναι μια ευκαιρία για την αύξηση της πελατειακής βάσης μιας εταιρείας.

Οι συνδρομητές της Nova ξεπερνούν τις 450 χιλιάδες στα τέλη του 2013 (σε σχέση με 256 χιλ. για την OTE TV). Οι συνολικές συνδρομές της Forthnet  στα τέλη του περασμένου Μαρτίου έφθασαν τις 1,14 εκατ., σημειώνοντας ιστορικό υψηλό, ενώ την ίδια περίοδο το μερίδιο αγοράς σε συνδρομητές LLU ανήλθε στο 32,3%. 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ WIND – VODAFONE

Αυτό που μένει να φανεί πλέον είναι οι επόμενες κινήσεις των ανταγωνιστών της Wind και Vodafone, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στους Αραβες της Forthnet.

Σε ό,τι αφορά τη Vodafone το ενδιαφέρον της για τη Forthnet δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει το πλάνο της για απόκτηση της hellas online, αν και οι σχετικές ανακοινώσεις φαίνεται να καθυστερούν.

Ενδιαφέρον θα έχει η συνέχεια και για τη Cyta, την οποία η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει.

Μ. Τσαμάζ – ΟΤΕ: Στην αγορά θα μείνουν 2-3 παίκτες – Τι απαντά για τη Nova

TSAMAZ.OTE«Η πορεία της εταιρείας αποδεικνύει ότι η διοικητική ομάδα του ΟΤΕ έχει επιτύχει όλους τους επιμέρους στόχους που είχε θέσει στο πλαίσιο της στρατηγικής της εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους. Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας είναι γεγονός», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την 62η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ. 

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδιαφέρον του ΟΤΕ για την Forthnet, ο κ. Τσαμάζ, δήλωσε:

«Οι τηλεπικοινωνίες είναι μία δυναμική αγορά που αλλάζει συνεχώς. Προφανώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δε θα κάναμε τη δουλειά μας σωστά εάν δεν διερευνούσαμε και δεν αξιολογούσαμε όλες τις εξελίξεις στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Κάνουμε επαφές για να δούμε και να καταλάβουμε τι σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές για εμάς αλλά και για την ευρύτερη ελληνική αγορά».

«H δυνατότητα του ΟΤΕ να διαχειρίζεται καλύτερα τις δυσκολίες, να θεραπεύει τις αδυναμίες του, να αντιμετωπίζει την κρίση σαν ευκαιρία ανάπτυξης, να σχεδιάζει και να εφαρμόζει μια ξεκάθαρη στρατηγική προς όφελος του πελάτη, θέτει νέα στάνταρντ για το σύνολο της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο κ. Τσαμάζ. 

«Βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, η αγορά φαίνεται να πηγαίνει προς δύο με τρεις παίκτες. Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη», σχολίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. «Χρειάζονται ισχυρά σχήματα που να μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για σκληρή ρύθμιση, δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου».  

Αισιοδοξία για το 2014 

Απευθυνόμενος προς τους μετόχους, ο κ. Τσαμάζ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και το 2014 θα είναι μια θετική χρονιά για τον Όμιλο, καθώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι πλέον ορατά. «Κυρίως, όμως, είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε στη στρατηγική μας και βλέπουμε το όραμά μας να υλοποιείται. Δημιουργούμε τον Όμιλο ΟΤΕ του αύριο. Μια δυναμική, ενοποιημένη και πελατοκεντρική εταιρεία, καθ’ όλα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών, μία εταιρεία που θα οδηγεί τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας: κινητή, σταθερή, broadband, τηλεόραση, Β2Β», συμπλήρωσε.  
«Τα δίκτυά μας ήταν και παραμένουν ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Προσφέρουμε απαράμιλλη ποιότητα, σύγχρονη τεχνολογία και πολύ υψηλές ταχύτητες και κατά κανόνα τα προσφέρουμε πρώτοι στην αγορά. Οι μετρήσεις ανεξάρτητων φορέων, αλλά και των ίδιων των χρηστών έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι πελάτες μας ήδη γνωρίζουν: την υπεροχή των δικτύων μας, σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Τα επόμενα 4 χρόνια, μόνο στην Ελλάδα οι συνολικές επενδύσεις μας θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως για δίκτυα Νέας Γενιάς. Για το 2014, ο φιλόδοξος στόχος μας είναι να παρέχουμε κάλυψη VDSL στο 30% του πληθυσμού και 4G στο 70%».
Ο κ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι το θέμα των επενδύσεων σε δικτυακές υποδομές είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας, καλώντας τους λεγόμενους Over the top players, όπως η Google και το Facebook, να πάψουν να εκμεταλλεύονται τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και να χρησιμοποιούν τα έτοιμα δίκτυα, χωρίς να συνεισφέρουν στις επενδύσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για «επιτακτική ανάγκη να παρέμβουν οι ρυθμιστικές Αρχές, στην Ευρώπη και όχι μόνο», για την ανεύρεση λύσης.  


Στο πλαίσιο της παρουσίασης στους μετόχους της πορείας της εταιρείας την περασμένη χρονιά, ο επικεφαλής της χαρακτήρισε το 2013 μια χρονιά αξιοσημείωτης προόδου για τον ΟΤΕ, σε όλα τα επίπεδα, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού σε κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το ετήσιο EBITDA. «Η αναλογία αυτή μας τοποθετεί μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΤΕ, και επισήμανε: «Χάρη στην εξαιρετική μας πορεία το 2013, είμαστε πολύ πιο δυνατοί σήμερα απ’ όσο ήμασταν ένα χρόνο πριν». 
Ο κ. Τσαμάζ στάθηκε στα επιτυχημένα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, με τα οποία η εταιρεία κατάφερε να μειώσει το κόστος της χωρίς να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφαλίζοντας τη συνταξιοδότηση όσων αποχώρησαν. Επισήμανε δε, ότι σε μια δύσκολη εποχή για την απασχόληση στη χώρα, ο Όμιλος προσέλαβε 1.000 νέους ανθρώπους μέσα σε 12 μήνες.  


«Οι τηλεπικοινωνίες αλλάζουν τον κόσμο. Και στον Όμιλο ΟΤΕ είμαστε περήφανοι που με το έργο μας καινοτομούμε, συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε, με το ίδιο πάθος, πίστη, δέσμευση και ευθύνη, κόντρα στις δυσκολίες. Έχουμε μάθει να πετυχαίνουμε στις δύσκολες συνθήκες», τόνισε, απευθυνόμενος στους μετόχους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ.