ΝΔ: Θέμα ηγεσίας θέτει η Ντ. Μπακογιάννη – Α. Σαμαράς: Δεν εγκαταλείπω τη μάχη – “Όχι” σε συνέδριο

samaras-mpakogianni“Δεν εγκαταλείπω τη μάχη”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, απορρίπτοντας τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.  Θέμα ηγεσίας έθεσε εμμέσως η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι στο παρελθόν όποιος πρόεδρος έχανε, παραιτείτο. 

 Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς:
«Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα θα θέσει θέμα προέδρου να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες. Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «επειδή η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους θέλω να είμαστε ενωμένοι και να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την εκδοχή σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Συνδιάσκεψη.
Σημείωσε ότι η ΝΔ έχασε μόνο 1,83% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και παρέμεινε κόμμα εξουσίας, όταν άλλα κόμματα εξουσίας ακόμη και σε καλύτερες περιόδους έπεφταν πολύ περισσότερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε. Μάλιστα στράφηκε κατά των στελεχών της ΝΔ που είχαν διατελέσει υπουργοί και που τώρα ασκούν κριτική. Υποστήριξε δε ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές τώρα, η χώρα θα ήταν χωρίς μνημόνια και με ανοικτή την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η ΝΔ θα υπερασπίζεται ό,τι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωπαϊκής της πορείας. Συγκεκριμένα είπε ότι θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, όπως και τη «βοήθεια» χρέους, δύο θέματα για τα οποία, είπε, ότι η κυβέρνησή του έβαλε τα θεμέλια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι θα είναι αντίθετος στην κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων και στο σταμάτημα των μεταρρυθμίσεων.
Ακόμη υπερασπίστηκε την προεκλογική του τακτική, λέγοντας ότι δεν ήταν εκστρατεία φόβου αλλά επισήμανση αληθινών κινδύνων και είπε ότι «εμείς θέλουμε τη δικαίωση που θα προέλθει από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι από την καταστροφή της χώρας».
Θέμα ηγεσίας από τη Ντόρα Μπακογιάννη
Έκτακτο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Σημείωσε δε ότι στο παρελθόν όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές παραιτείτο.
Θέμα εκτάκτου συνεδρίου έθεσε και ο Νικήτας Κακλαμάνης.
«Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις, είπε ενώ διαπίστωσε ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα και επικοινωνίας και ιδεολογικού προσανατολισμού». Ο ίδιος πάντως δεν έθεσε θέμα αλλαγής ηγεσίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Η επανασύνδεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία και με την εν δυνάμει εκλογική του βάση, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία, υποστήριξε ο βουλευτής Β Αθηνών Νίκος Δένδιας.

Ο κ.Δένδιας  σημείωσε ότι το συνέδριο “θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει – εάν κρίνει – στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία.”

“Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα.”

“Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.”

“Μετά την ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει. Τα περί Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα”.

Τον Αντώνη Σαμαρά στήριξαν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βασίλης Κικίλιας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Μανώλης Κεφαλογιάννης. 
Έπειτα από την ομιλία του κ. Σαμαρά, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όπως και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.