ΝΥΧΤΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Πέρα από τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από το 2008, ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, περιέγραψε τις νύχτες αγωνίας που έζησε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Γιώργος Προβόπουλος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η χώρα σώθηκε τον Ιούνιο του 2012 και παρέμεινε στην ευρωζώνη, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της ΤτΕ, όταν κατέφθασαν στην Ελλάδα μετρητά από την Αυστρία και την Ιταλία.

Με τη συνεργασία της ΕΚΤ και προκειμένου να καλύψει την έκτακτη ζήτηση, η ΤτΕ ζήτησε και διενήργησε, έγκαιρα, τρεις έκτακτες χρηματοπαραλαβές από άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες (μία από εκείνη της Ιταλίας και δύο από εκείνη της Αυστρίας) στο υπο υπό εξέταση χρονικό διάστημα (Φεβρ. 2010- Ιούνιος 2012), συνολικής αξίας 5,26 δισ. ευρώ. 

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών της ΤτΕ ήταν η πλήρης κάλυψη της ζήτησης τραπεζογραμματίων ευρώ σε καθεμία από τις ονομαστικές αξίες, χωρίς να προκληθεί συμφόρηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές τράπεζες, αναφέρεται στο βιβλίο.

«Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ο ρυθμός ζήτησης τραπεζογραμματίων ευρώ παρουσίασε ανάσχεση και πλεόν επιστρέφονταν στην ΤτΕ περισσότερα τραπεζογραμμάτια, κυρίως μεγάλων και μεσαίων ονομαστικών αξιών. Μετά τις 17 Ιουνίου 2012 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, επιστράφηκαν συνολικά 9,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισροές συνεχίστηκαν στη διάρκεια του 2013, οταν επιστράφηκαν ακόμη 2,2 δισ. ευρώ»,όπως αναφέρεται στο βιβλίο της ΤτΕ “Το χρονικό της Μεγάλης Κρίσης”. 

Όπως τόνισε ο Γ. Προβόπουλος χαρακτηριστικά, κατά την παρουσίαση των ιστορικών βιβλίων της ΤτΕ, κοιμόταν και ξυπνούσε χωρίς να γνωρίζει με ποιο νόμισμα θα ξημέρωνε η χώρα…

Ο Γ. Προβόπουλος είπε ακόμη ότι είναι έτοιμος για διακοπές που τού έλειψαν στα χρόνια της θητείας του.