Κοτζιάς: Λύση με τα Σκόπια μέχρι τον Ιούνιο – Επικαλείται τον Μ.Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό…

 

Μέσα στον Φεβρουάριο θα καταθέσει η Ελλάδα το προσχέδιο Συμφώνου Φιλίας που θα ρυθμίσει τις διαφορές με την ΠΓΔΜ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα θα έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, παρά τη σκληρή γραμμή με την οποία εμφανίστηκε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ. Την ίδια ώρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ  πως οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να «απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών».

«Στη ζωή ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε ότι μπορεί να κόβει γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο, και εμείς θα πρέπει να κλείνουμε με τέτοια ζητήματα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στη διένεξη με τα Σκόπια και τόνισε πως το ζήτημα θα έχει λήξει μέχρι τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας δήλωσε πως έχει δημιουργηθεί μια νέα ώθηση για επίλυση του ζητήματος: «Θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα. Αφορά το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, θα επέλθει σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη».

Επανάλαβε πως η Αθήνα εργάζεται πάνω σε ένα προσχέδιο Συμφώνου Φιλίας το οποίο θα μπορούσε να είναι και η βάση στην οποία θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. «Δεν θα είναι ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει μόνο τις απόψεις μας, ούτε ένας συμπεφωνημένος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε πως είναι η βάση πάνω στην οποία θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Σκόπια».

Ως προς τις κύριες διαφορές, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτές συνίστανται στις αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων, είπε ο κ. Κοτζιάς και διευκρίνισε πως η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τις εν λόγω διαφορές ως εδαφικές διεκδικήσεις και θα πρέπει να αλλάξουν.

Αναφερόμενος στην έλλειψη συναίνεσης ως προς τις διαπραγματευτικές θέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε: «Να σας πω ένα παράδοξο. Έστω ότι δε φτάνουμε σε συμφωνία, ποιο όνομα μένει; Διεθνώς, θα μείνει το απλό “Μακεδονία”, επομένως δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος και στις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ».

«Γραμματικά είναι ένα όνομα το οποίο ακόμη περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, το οποίο είναι συνθετικό με χρονολογικό προσδιορισμό. Επομένως κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», υποστήριξε.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό… δεν έχουν κακές προθέσεις».

«Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή»