Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πληρώνουμε τον Σάφα 180 εκατ. ευρώ αλλά …μας συμφέρει

Την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προωθεί η κυβέρνηση - Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου

Την υπαγωγή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την πώλησή τους σε κομμάτια, διαχωρίζοντας το εμπορικό από το στρατιωτικό σκέλος της λειτουργίας τους, προωθεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για την εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου επιβάλλει στην Ελλάδα την πληρωμή αποζημίωσης 180 εκατ. ευρώ στον Ισκαντάρ Σάφα και την Privinvest, που έχουν την ιδιοκτησία της εταιρείας και οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημίωση άνω του 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικούς παράγοντες, η απόφαση ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς με την έκδοσή της ξεμπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από την Ε.Ε. Έτσι, αναμένεται να προτείνει στην ιδιοκτησία της εταιρείας τον συμψηφισμό του επιδικασθέντος ποσού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ