Νεκροί 40 δημοσιογράφοι εν ώρα εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013

 

 

Σαράντα δημοσιογράφοι ή μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τις συνθήκες θανάτου 27 εξ αυτών να παραμένουν αδιευκρίνιστες, αναφέρει έκθεση διεθνούς οργανισμού για την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης, τη Δευτέρα. Πολλές από τις δολοφονίες δημοσιογράφων συνέβησαν ενώ τα θύματα επιχειρούσαν την αποκάλυψη εγκλημάτων ή ζητημάτων διαφθοράς.

Η Συρία ήταν η πιο επικίνδυνη ζώνη για τους δημοσιογράφους το 2012, όπου σκοτώθηκαν τόσο από τις δυνάμεις της κυβέρνησης όσο και των ανταρτών, κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους 70 δημοσιογράφοι ή μέλη αποστολών, ανέφερε η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας (News International Safety Institute INSI).

Εξι δημοσιογράφοι και προσωπικό υποστήριξης σκοτώθηκαν στην Ινδία τους πρώτους έξι μήνες του 2013. Ως το πιο αποτρόπαιο έγκλημα κατά δημοσιογράφου, καταγράφηκε αυτό όπου ένας ρεπόρτερ βρέθηκε με κομμένο το λαιμό και τις τοπικές εφημερίδες να γράφουν ότι δολοφόνοι μπορεί αν είναι είτε εγκληματίες αλλά ακόμη και μέλη της αστυνομίας.

Στη Βραζιλία, ένας δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού και αρθρογράφος με σχόλια κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, δολοφονήθηκε από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ ένα μήνα αργότερα την ίδια τύχη είχε ένας συνεργάτης του φωτογράφος. Πέντε δημοσιογράφοι στο Πακιστάν, σκοτώθηκαν μόλις την πρώτη μέρα του έτους, σε μια χώρα όπου τα δημοσιογραφικά στελέχη είναι σε διαρκή κίνδυνο καθώς μαίνεται η βία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ή μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, σύμφωνα με το INSI.

Αλλά και Σομαλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, καθώς συχνά αποτελούν στόχο μαχητών του κινήματος αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

πηγή: ΑΜΠΕ