Νουί: «Παράθυρο» καθυστέρησης στην εφαρμογή των κανόνων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οριστικοποιήσει τον κανόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) -που έχει ήδη καθυστερήσει- στο πρώτο φετινό τρίμηνο, όμως μπορεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του, όπως δήλωσε από τη Φρανκφούρτη η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

«Η προσθήκη θα οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους», δήλωσε η κα Νουί, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα σχόλια και τις νομικές γνώμες που λάβαμε και θα τροποποιήσουμε την προσθήκη αναλόγως», σημείωσε.

«Μεταξύ άλλων, ίσως μεταφέρουμε την ημερομηνία εφαρμογής και αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο του Πυλώνα 2», πρόσθεσε.

Η καθυστέρηση αποτελεί την τελευταία υποχώρηση της ΕΚΤ στην προσπάθειά της να μειώσει τα  κόκκινα δάνεια, ύψους 759 δισ. ευρώ. Τραπεζίτες και ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα από την Ιταλία, φοβούνται ότι ο εξαναγκασμός των τραπεζών να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνειά τους θα περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων σε οικονομίες που έχουν χάσει την ταχεία οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης.

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ σκοπεύει, πάντως, να ανακοινώσει τον Μάρτιο ένα πρώτο σχέδιο νέων μέτρων με στόχο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών -ένα μεγάλο θέμα για χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, είπαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Πρόσθεσαν, όμως, ότι το έγγραφο αυτό είναι όλο και πιο πιθανό να αποτελεί μία απλή καταγραφή αρχών, ενώ οι λεπτομέρειες των νέων κανόνων μπορεί να αποφασισθούν τους επόμενους μήνες. Καμία απόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί, πάντως, ακόμη.

Τραπεζίτες φοβούνται ότι η ανάγκη για μεγαλύτερες προβλέψεις θα τους αναγκάσει να αντλήσουν χρήματα από την αγορά. Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ αξιολογούν τώρα την επίπτωση που θα είχαν τα μέτρα αυτά στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, δήλωσαν οι πηγές.

Η μελέτη περιλαμβάνει σενάρια με βάση το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), το οποίο δίνει στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών για τις προβλέψεις που αφορούν σε ενυπόθηκα δάνεια και δύο ετών για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις, σημείωσαν οι πηγές. Μία από τις μεταβλητές είναι αν τα νέα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε όλες τις τράπεζες που έχουν NPLs πάνω από τα μέσα επίπεδα ή μόνο σε αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρόσθεσαν.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν λίγο πάνω από το 5% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 από 6,5% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν 46% στην Ελλάδα, 34% στην Κύπρο, 18% στην Πορτογαλία και 12-13% στη Σλοβενία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Τραπεζίτες σημείωναν ότι η ΕΚΤ θέλει οι μεγάλες τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κάτω από το 10% των συνολικών δανείων τους και διατηρούν την πίεση στα πιστωτικά ιδρύματα. Η ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo, για παράδειγμα, ανακοίνωσε νωρίτερα στον τρέχοντα μήνα μία αλλαγή της στρατηγικής της για τα προβληματικά δάνεια, μία κίνηση, που σύμφωνα με πηγές, καθοδηγήθηκε από τις προτάσεις της ΕΚΤ για τους νέους κανόνες και τη στάση των εποπτικών αρχών.