Ντομπρόβσκις: Δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – Ναι σε ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών

Μεγαλύτερη διαφάνεια, λογοδοσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο στόχο την καλύτερη στήριξη των κρατών-μελών, θα είναι το αποτέλεσμα από τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ). 

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στην απάντησή του σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  Δ. Παπαδημούλη.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «ορισμένα υφιστάμενα καθήκοντα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. να συγχωνευθούν, ενδεχομένως, υπό την αρμοδιότητα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών», ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως αυτό «θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή διάσταση της χάραξης οικονομικής πολιτικής και θα εξασφάλιζε ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο Ε.Ε., χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι εθνικές αρμοδιότητες».

Στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για το τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για τα κράτη-μέλη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά πως «θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συμπληρώσει και να διευκολύνει την άσκηση εθνικών αρμοδιοτήτων, καθώς και στην αλληλεπίδρασή τους σε επίπεδο Ε.Ε.». «Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της Ευρωομάδας, κάτι το οποίο είναι ήδη εφικτό σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες της Ε.Ε.», υπογραμμίζει ο κ. Ντομπρόβσκις.