Ντράγκι: Το QE οχυρώνει την Ευρωζώνη απέναντι στην ελληνική κρίση

draghi1

(upd) Τη βεβαιότητά του για την επιτυχία του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς θα αποτρέψουν τη μετάδοση της ελληνική κρίσης, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν δρα ανεξέλεγκτα.

Όσον αφορά στη σταθερότητα των τιμών, ο Μ. Ντράγκι εκτιμά ότι εντείνονται οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, χάρη στο πρόγραμμα QE, σημειώνοντας επίσης ότι πέραν τον όποιων θετικών κινήτρων, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την αποτροπή τυχόν μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα.

Σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  ευρωτραπεζίτης τόνισε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι αντισυμβατικό αλλά δεν είναι ανορθόδοξο και συμπλήρωσε ότι στην Ευρωζώνη υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν, αλλά και πολιτικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

«Το ερέθισμα ήταν αποτελεσματικό, υπάρχει ήδη μια βελτιωμένη εικόνα. Οι αγορές των κρατικών ομολόγων πρέπει να υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα», είπε.