Ν.Καραμούζης: Μπορούμε χωρίς ξένα δεκανίκια και μνημόνια – Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης – Άρση capital controls

 

«Με εθνική στρατηγική και με τη συμμαχία και τη στήριξη των πολλών μπορεί να υλοποιηθεί η έξοδος από την κρίση. Έχουμε πια τις προϋποθέσεις να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα», γράφει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1.Να χαράξουμε ανεξάρτητη πορεία «χωρίς ενισχυμένη εποπτεία και προληπτικές πιστωτικές γραμμές». «Ας διδαχτούμε από τις ευρωπαϊκές χώρες που ξεπέρασαν με αυτοπεποίθηση τα μνημόνια, χαράσσοντας μια ανεξάρτητη πορεία, χωρίς ενισχυμένη εποπτεία και προληπτικές πιστωτικές γραμμές. Με τη συνέπεια και την υπεύθυνη πολιτική κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών, καλύπτοντας απρόσκοπτα όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας από τις αγορές, με πολύ ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού και αποκλιμακούμενα επιτόκια. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος και η μεγάλη πρόκληση της οικονομικής πολιτικής για το μέλλον της χώρας. Η κεντρική συζήτηση ότι ίσως χρειαζόμαστε ξανά ένα εξωτερικό μηχανισμό για να διασφαλίσουμε την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα, την ορθολογική και οικονομική συμπεριφορά και την αναπτυξιακή προοπτική ίσως είναι μια ηττοπαθής στάση. Μπορεί δε να εκληφθεί από τις αγορές ως μήνυμα παραδοχής ανικανότητας και αδυναμίας να διαχειριστούμε υπεύθυνα και με σύνεση μόνοι μας ως χώρα τα του οίκου μας»

2.Να υπάρξει συναίνεση σε εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. «Να διαμορφώσουμε συλλογικά ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα συνοδεύεται από τη βούληση και τη δέσμευση της χώρας να ορθοποδήσει χάρη στις δικές της δυνάμεις, βασιζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, χωρίς ξένα δεκανίκια, ατέρμονη εποπτεία, μνημόνια και εισαγόμενη αξιοπιστία, πείθοντας τις αγορές και τους πολίτες και ενισχύοντας την αναγκαία εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία». «Το τετράπτυχο ιδιωτικός τομέας, επενδύσεις/υποδομές, εξαγωγές και εισροή ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες του νέου παραγωγικού προτύπου της χώρας».

3.Να δεχθούμε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του, ώστε να ενιοσχυθεί το θετικό κλίμα. Να συμφωνήσουμε μέσω συναινέσεων «ότι θα τηρήσουμε τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, καθώς και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα είναι ένα βαρύ δημοσιονομικό μέτρο. Απλά στις τρέχουσες συνθήκες υπερτερούν τα οφέλη από την ενίσχυση της αξιοπιστίας»

Ο κ.Καραμούζης υποστηρίζει ότι στα stress test «θα επιβεβαιωθούν η χρηματοοικονομική ισχύς, η φερεγγυότητα και η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος» και ότι πρέπει να αρθούν τα capital controls το αργότερο τον Αύγουστο του 2018.