Ν. Καρούτζος: Καμία έκπληξη από την αντίδραση μερίδας εργοδοτών στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η αντίδραση μίας μερίδας εργοδοτών στο σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, όταν οι εργοδότες, επί δεκαετίες, είχαν μάθει να μην πληρώνουν εισφορές για την ασφάλιση των εργαζομένων τους. Όπως δεν αποτελεί έκπληξη και το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κατεστημένο του δημοσιογραφικού χώρου μετερχόμενο διαφόρων ψευδεπίγραφων επιχειρημάτων βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες εργοδότες. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει σε εταιρείες ΜΜΕ που λειτουργούν με αφανείς χρηματοδότες» αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρούτζος επισημαίνει: «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των ρυθμίσεων για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου οι εργαζόμενοι στον Τύπο να μη γίνουν έρμαια εργοδοτών με άδηλες προθέσεις και πόρους. Οι συνάδελφοι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ οφείλουν να δώσουν βροντερό “παρών” στις καταστατικές διαδικασίες επικύρωσης των διατάξεων για την εξασφάλιση εσόδων ενός νέου μεγάλου ΕΔΟΕΑΠ, που θα αποτελεί στήριγμα για τους εργαζόμενους των ΜΜΕ».

«Οι εργοδότες, πριν σπεύσουν να εκδώσουν ανακοινώσεις, καλό θα ήταν να αιτιολογήσουν πως χάνονταν στο δρόμο των πολλαπλών τιμολογήσεων και των τριγωνικών συναλλαγών μέρος του φόρου διαφήμισης και του αγγελιοσήμου. Επίσης, καλό θα ήταν να μας πουν ποιος είναι ο μέσος μισθός που καταβάλλουν σήμερα, αλλά και πόσοι από τους εργαζόμενους που απασχολούν, αμείβονται κανονικά και πληρώνονται στην ώρα τους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» σημειώνει ο Καρούτζος.

«Η φιλοσοφία του σχεδίου διατάξεων που επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε εργαζόμενοι, κυβέρνηση και υγιείς επιχειρηματίες των ΜΜΕ, πέραν από τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, εξασφαλίζει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική ενημέρωση» τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.