ΞΕΝΑ ΜΜΕ: Ισοπαλία ο πρώτος γύρος των εκλογών

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ: Δεν έβγαλαν ξεκάθαρο νικητή οι κάλπες του πρώτου γύρου των ελληνικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

«Πληγωμένη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, αφότου οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς εμφάνισαν ισχυρά ποστοστά τουλάχιστον σε δύο εκλογικές περιφέρειες – κλειδιά, εξασφαλίζοντάς τους μία θέση στον επόμενο γύρο», γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

«Οι τοπικές εκλογές, που θα συνεχσιτούν και την επόμενη εβδομάδα μαζί με την εθνική ψήφο για τις ευρωεκλογές, αποτελεί την πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας προσέρχονται στις κάλπες από τότε που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας τα δύο κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της χώρας», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Ο πρώτος γύρος των ελληνικών τοπικών εκλογών δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς κάποιος συνδυασμός να εξασφαλίζει την απόλυτη στήριξη για να δηλώσει μία σίγουρη νίκη. Στην Ελλάδα, όταν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώσει περισσότερο από 50% των ψήφων, τότε οι δύο πρώτοι μονομαχούν στο β’ γύρο. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην επόμενη φάση σε πέντε περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ενώ τα έξιτ πολ έδιναν την πρωτιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας, στο τέλος ο Γιώργος Καμίνης τερμάτισε πρώτος», τονίζει το πρακτορείο.

Στη ρευστότητα των αποτελεσμάτων σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, μεταξύ αυτών και της Αττικής αναφέρεται το πρακτορείο Associated Press. «Η περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη από τις 13 ελληνικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο…Αυτό είναι απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως σύνθημα ”τρεις κάλπες, μια ψήφος” αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές (δημοτικές- περιφερειακές) και ευρωεκλογές. Η αντιπολίτευση ελπίζει τώρα ότι η ευρωκάλπη θα φέρει μια πιο ξεκάθαρη ψήφο διαμαρτυρίας» επισημαίνει το AP.

Σκληρή μάχη αριστεράς-δεξιάς στις δημοτικές εκλογές, στις δημοτικές εκλογές τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής Liberation.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα δεν ανέδειξαν ξεκάθαρα νικητή, αρκετές ώρες μετάτ ο κλείσειμο της κάλπης, με το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να δίνει μάχη για την Αθήνα και τους υποψήφιους της συγκυβέρνησης να μένουν εκτός μάχης στην πρωτεύουσα.

Το AFP αναφέρεται και αυτό με τη σειρά του στο πρώτο έξιτ πολ που έδινε την πρωτιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά στο τέλος πέρασε μπροστά ο Γιώργος Καμίνης.

Η αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα πάνω από 20% συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές της συγκυβέρνησης διατήρησαν τις δυνάμεις τους στην επαρχία.

«Στην ελληνική πρωτεύουσα το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή είχε επίσης μία επιτυχία. Ο υποψήφιός της για το Δήμο της Αθήνας, Ηλίας Κασιδιάρης, συγκέντρωσε ποσοστό 16%», σημειώνει η εφημερίδα.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «οριακές» διαφορές και για αναμετρήσεις που θα κριθούν «στήθος με στήθος».

Οι σχολιαστές βλέπουν αρκετά εξισορροπημένο το μήνυμα της κάλπης. Δεν λείπουν βέβαια και εκείνοι που διαβάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η αυστριακή Die Presse αλλά και εκείνοι που το μεταφράζουν ως επιτυχία για την κυβέρνηση, όπως η γερμανική Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι «ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες».

Γενικότερα όμως γίνεται λόγος για μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα, όπως τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σχολιάζει ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιτυχίες εντός της Αθήνας αλλά και γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα, αφετέρου όμως τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να διασφαλίσουν τη θέση τους στις περιφέρειες.

Οι δε αρχικές προγνώσεις που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ξεκάθαρα τις χθεσινές εκλογές, δεν επιβεβαιώθηκαν, συμπληρώνεται.

Η εφημερίδα σχολιάζει τέλος ότι οι εκλογές αυτές ήταν μια πρόγευση για τις επικείμενες ευρωεκλογές και ένα τεστ για την κυβέρνηση συντηρητικών και σοσιαλιστών, με τους αναλυτές να αναμένουν για την επόμενη Κυριακή μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Σε περίπτωση νίκης στις ευρωεκλογές, προσθέτει η FAZ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, o πρώτος γύρoς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα δεν αφήνει περιθώρια να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

«Στην περιφέρεια Αττικής, μετά την καταμέτρηση του 30% περίπου των ψήφων μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά, ενώ στην ίδια την πόλη της Αθήνας, προηγείται το μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στο μεταξύ έχει μετονομασθεί σε Ελιά. Σε πολλούς δήμους και περιφέρειες κρίνεται απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή», αναφέρεται στην εφημείδα.