ΟΕΚ: Στον “αέρα” 100.000 δικαιούχοι δανείων

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» βρίσκονται περίπου 100.000 δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου.

Την περίοδο 2002-2008 κατεγράφη έκρηξη δανειοδότησης με κόστος περίπου 380 εκ ευρώ για τον Οργανισμό. Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου μέσω του ΟΕΚ από 50 έως και 100% για 9 χρόνια.

Τώρα οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν την προώθηση ρύθμισης όπως ισχύει για τα κοινά στεγαστικά, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου. Ωστόσο, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που επιχειρούν συνολικά οι τράπεζες, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέρονται να προτείνουν στους δικαιούχους νέα σύμβαση, μέσω της οποία όμως χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.

Η απόφαση για κατάργηση του ΟΕΚ προτού διευθετηθούν οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο Οργανισμός έχει σταματήσει να καταβάλλει στις τράπεζες την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έχουν λάβει οι δικαιούχοι.

Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν, ότι οι τράπεζες θα στραφούν είτε προς την περιούσια του Οργανισμού είτε μονομερώς προς τους δικαιούχους.

Protothema.gr