ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ… ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ – ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤAΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

OIKOI AXIOLOGHSHSΟ οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s ζητεί απόψεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2013 για τις αλλαγές που προωθεί στην αξιολόγηση του αξιόχρεου κρατών, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια, μετά την κριτική που δέχθηκε για τη μεθοδολογία του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σε ανακοίνωση του, ο οίκος σημειώνει ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές ο οίκος θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και τους προβλεπόμενους κινδύνους για τις χώρες, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση  θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη θεσμική και δημοσιονομική ισχύ των χωρών. Οι τροποποιήσεις «αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας και της στραμμένης στο μέλλον προσέγγισης που ακολουθεί σήμερα ο Moody΄s» αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Το περασμένο έτος, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υπέστησαν κριτική για τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου που έκαναν, εξαιτίας των οποίων η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θεωρούν ότι οδηγήθηκαν στην προσφυγή τους σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι επενδυτές αγνόησαν σε ποσοστό 56% τις αλλαγές στην αξιολόγηση που έκανε εφέτος ο Moody΄s, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εκτιμούσαν οι οίκοι Moody΄s και Standard & Poor΄s στο 53% των 32 περιπτώσεων που ανακοίνωσαν αλλαγές στην αξιολόγησή τους εφέτος — υποβαθμίσεις, αναβαθμίσεις ή αλλαγές προοπτικής.