Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίου και της Μέτκα το τελευταίο διάστημα. Μοrgan Stanley, UBS, Citigroup είναι μεταξύ των διεθνών παικτών που έχουν χτίσει θέση στις δύο μετοχές. Πόλο έλξης αποτελούν τα οικονομικά αποτελέσματα, το growth story, η εξωστρέφεια και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων στο εξωτερικό της Μέτκα αλλά και το μέρισμα που εξακολουθεί να διανέμει στους μετόχους της.
Τον τελευταίο καιρό ο όμιλος Μυτιληναίου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη διανομή της ενεργειακής πίτας. Ο όμιλος υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ μαζί με τη Motor Oil, και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ και Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου». Η τελευταία έχει οριστεί επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό 80% έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Επιδιώκοντας τη διεθνή προβολή, με φόντο την αγορά ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στο BBC, όπου τόνισε ότι δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση αν η Ελλάδα δεν γυρίσει στην ανάπτυξη. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν δείγματα αισιοδοξίας υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες ευρωπαϊκές πολιτικές.
Ο όμιλος Μυτιληναίου είναι μεταξύ αυτών που παρά την οικονομική κρίση έχουν καταφέρει να παράγουν σημαντικό τζίρο και να διαθέτουν growth story. Η Μέτκα, η οποία θεωρεί ται leader στον κλάδο της σε διεθνές επίπεδο, αναλαμβάνει διαρκώς νέα έργα στο εξωτερικό, ισχυροποιώντας τη θέση της.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΜΠΙΖΝΕΣ
– Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κληρονόμησε το «επιχειρηματικό μικρόβιο» από τον παππού του, ο οποίος χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις και εφόδια, με αφετηρία τη νότια Πελοπόννησο δημιούργησε για τα δεδομένα της εποχής (αρχές του 20ού αιώνα) μια επιτυχημένη επιχείρηση εμπορίου μετάλλων στον Πειραιά. Ήταν από μικρός ανήσυχο πνεύμα και ήθελε πάντα να ξεχωρίζει. Χωρίς να έχει καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δεν δίσταζε να δηλώνει οπαδός του ΠΑΟΚ σε αντίθεση με τους συμμαθητές του, οι οποίοι ήταν Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί… Την ίδια ώρα ήταν ωστόσο και επιμελής μαθητής και κατάφερε να εισαχθεί στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics.
– Παρόλο όμως που ακόμη και το Harvard τον είχε δεχθεί για να κάνει το διδακτορικό του, ο ίδιος απέρριψε την ακαδημαϊκή καριέρα και επέστρεψε στην Ελλάδα για να «αναστήσει» την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης. Την είσοδό του στην οικογενειακή επιχείρηση «Γενική Αντιπροσωπειών Α.Ε.» την πραγματοποίησε το 1980, το 1983 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και το 1987 κατέλαβε τις ίδιες θέσεις στον όμιλο «Γενική Σιδηρομεταλλική Α.Ε.», η οποία ανέπτυσσε δραστηριότητα και στην εμπορία συρμάτων και συρματόσχοινων.
– Το 1989 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία του ομίλου «Γενική Σιδηρεμπορική Α.Ε.» με αντικείμενο δραστηριότητας την εισαγωγή και εμπορία σιδήρου κατασκευών, ενώ το 1990 προχώρησε στην ίδρυση της Μυτιληναίος Α.Ε. Ετσι, υπό την καθοδήγησή του, μέσα σε λίγα χρόνια, μια εταιρία απλής διαμεσολάβησης μετατρέπεται σε επιχείρηση εμπορίας μετάλλων, η οποία λίγο αργότερα επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην παραγωγή και αναδεικνύεται μάλιστα σε μια από τις κορυφαίες μεταλλουργίες των Βαλκανίων.
– Χρονιά-ορόσημο για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο αποτελεί το 1999, οπότε και προχωρά στην εξαγορά της ΜΕΤΚΑ, μιας μικρής, αλλά υποτιμημένης επιχείρησης μεταλλικών κατασκευών, η οποία, ωστόσο, έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΔΕΗ «απογειώνοντας» την συνολική κεφαλαιοποίηση του ομίλου και αναδεικνύοντας την απόκτηση της ΜΕΤΚΑ ως την πρώτη καθαρόαιμη επιθετική εξαγορά στη Σοφοκλέους. Ενα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών και το μάνατζμεντ της μέχρι τότε κρατικής ΕΛΒΟ περνούν στην κοινοπραξία των εταιριών Μυτιληναίος Α.Ε. και στη ΜΕΤΚΑ Α.Ε.
– Οι στρατηγικές κινήσεις-κλειδιά συνεχίζονται με την εξαγορά του 53% της Αλουμίνιον της Ελλάδος από την καναδέζικη Alcan έναντι 79 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2005. Πρόκειται για τη μοναδική επιχείρηση παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου στη χώρα μας, η οποία τότε είχε κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και μηδενικό δανεισμό. Η τιμή που αγοράστηκε η εταιρεία θεωρήθηκε ακριβή. Ακόμα και από τη διοίκηση της εταιρείας S&B, της οικογενείας Κυριακόπουλου, στην οποία είχαν απευθυνθεί οι Καναδοί που ήθελαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, είχαν αρνηθεί. Ένας από τους λόγους που οι Καναδοί ήθελαν να αποχωρήσουν είναι ότι το Μάρτιο του 2006 έληγε η προνομιακή σύμβαση της «Αλ.Τ.Ε.» για τη ΔΕΗ με βάση την οποία προμηθεύονταν σε φθηνή τιμή, το ηλεκτρικό ρεύμα. Παρά τη λήξη της σύμβασης η Αλουμίνιον δεν επλήγη. Και εξελικτικά απέκτησε τη δική τη μονάδα παραγωγής ρεύματος. Τελικά αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος και οι Καναδοί και αυτοί που απέρριψαν την πρόταση. Σήμερα η αξία της εταιρείας έχει πολλαπλασιαστεί.
– Στα μέσα της δεκαετίας ο Μυτιληναίος κλείνει και τη μεγάλη συμφωνία με τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Endesa. Ετσι, μπαίνει αυτόματα στην κατηγορία των μεγάλων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αποκτά πρόσβαση σε άλλα επίπεδα και διεθνοποιείται.
– Το τέλος της δεκαετίας διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος για «προσέγγιση» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Το 2008 ανακοινώνεται η συμφωνία με την Motor Oil (που και αυτή έχει ξεπεράσει τα δικά της σαράντα κύματα με τους Αραβες της Aramco) για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στους Αγίους Θεοδώρους, μέσω της κοινοπρακτικής Korinthos Power. Μερικούς μήνες αργότερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα κάτσει δίπλα στον Βαρδή Βαρδινογιάννη στους γάμους της κόρης του στην Κρήτη. Όσοι έδωσαν σημασία στην σημειολογία αυτή δεν έπεσαν έξω, αφού τελικά η συμφωνία της Korinthos Power εξελίχθηκε σε μία μεγάλη επιχειρηματική συμμαχία. Το «δέσιμο» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη έδωσε στον Μυτιληναίο τη δυνατότητα να μπορεί να πατήσει ασφαλέστερα στο ελληνικό επιχειρηματικό ναρκοπέδιο, αλλά μια να επεκταθεί στο εξωτερικό. Μέσα στην επόμενη διετία ο όμιλος ανακοίνωσε σημαντικές συμφωνίες για παραγωγή ρεύματος στην Τουρκία, τη Συρία, την Αρμενία και άλλες χώρες.
– Το 2010 και αφού η Endesa έχει περάσει στην Enel, o Μυτιληναίος, κατέληξε σε συμφωνία με την Enel για την εξαγορά του μεριδίου της ιταλικής εταιρείας στην Endesa Hellas έναντι 120 εκατ. ευρώ. Έτσι σήμερα ο Μυτιληναίος διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στη χώρα, ενώ, η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 2 δις. ευρώ και συνάμα χτυπά μεγάλα έργα στο εξωτερικό.
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, έχει διατελέσει επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας ΑΕ., του ΟΤΕ, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Young President Organization, αλλά και της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών. Δεν έχει ακόμη παραλείψει να ασχοληθεί και με το ποδόσφαιρο ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ηρακλής, την οποία όμως εγκατέλειψε το 2003 εξαιτίας παραπόνων για τη διατησία, μεταβιβάζοντας την ομάδα με τίμημα 1 ευρώ.