ΟΜΟΛΟΓΑ: Υποχωρεί το spread του ελληνικού 10ετούς

Το spread του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί και πάλι κάτω από τις 1.000 μ.β. (978 μ.β.) τη Δευτέρα, καταγράφοντας πτώση της τάξης των 70 μ.β. Έντονα πτωτικά, στις 305 μ.β. κινείται σήμερα και το ιταλικό spread, ενώ ηπιότερη πτώση ύψους 4 μ.β. σημειώνει το ισπανικό spread διαμορφούμενο στις 348 μ.β. Αμετάβλητο στις 465 παραμένει σήμερα το spread του πορτογαλικού δεκαετούς.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται και η τιμή των κυπριακών ομολόγων λήξεως το 2020, η οποία ανέρχεται στα 71,25 ευρώ έναντι των 63,25 ευρώ που ήταν στο κλείσιμο της Παρασκευής, με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν εξαιρετικά ισχνοί και τις τράπεζες κλειστές.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με την αρχική πρόταση φορολόγησης των μικρών καταθέσεων καθώς και οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων που θα επιβληθούν προκειμένου να συγκρατηθεί η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, θα έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς η πίστη έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.