ΟΠΑΠ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ με την Emma Delta – Έπεσαν οι υπογραφές

[UPD] Υπεγράφη τη Δευτέρα το μεσημέρι η συμφωνία ύψους 652 εκατ. ευρώ για τη μεταβίβαση του ΟΠΑΠ στο διεθνές επενδυτικό σχήμα Emma Delta παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εκ μέρους της Emma Delta υπέγραψε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ ο πρόεδρος του Ταμείου Στέλιος Σταυρίδης.

«Είμαι ευτυχής που περίπου 652 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό, αποφασιστικότητας, ικανότητας συμβιβασμού διαφορών. Σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε έναν δρόμο προόδου…», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την υπογραφή της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης που συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα της Emma Delta δήλωσε ότι “με τη σημερινή συμφωνία Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες έδειξαν εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας σε μια δύσκολη οικονομική φάση”, και πρόσθεσε ότι “από σήμερα ο ΟΠΑΠ αλλάζει σελίδα”.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών για την επίτευξη της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουλίου έκλεισε την Τρίτη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία ΑΕ, η ύψους 190 εκατ. ευρώ συμφωνία παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας και διαχείρισης των κρατικών λαχείων με την κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Intralot, και Scientific Games. Η κοινοπραξία ανέλαβε τη διαχείριση των λαχείων για τα επόμενα 12 χρόνια.

Η συμφωνία της 30ης Ιουλίου άνοιξε και το δρόμο για τη μεταβίβαση του 33% και του μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ στο σχήμα Emma Delta.

Λουρόπουλος: Ιστορική ημέρα για τον ΟΠΑΠ

Ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ δήλωσε ο πρόεδρος και CEO του οργανισμού, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λουρόπουλου έχει ως εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική. Αποδείξαμε ότι μπορούμε. Ακόμη και στα πολύ δύσκολα. Τίποτε δεν ήταν αυτονόητο και εύκολο. Σε κάθε βήμα έπρεπε να βρούμε νέες προσεγγίσεις και νέες λύσεις. Τολμώ να ισχυρισθώ, ότι ελάχιστοι ποτέ στον κόσμο είχαν εμπειρία από παρόμοια αποκρατικοποίηση. Αλλά τα καταφέραμε και αυτό θα μείνει στο τέλος.

Θέλω να ευχαριστήσω τους 39.000 μετόχους της ΟΠΑΠ που μας στήριξαν, το Διοικητικό Συμβούλιο που εργάσθηκε σκληρά και τους υπαλλήλους της εταιρίας που συνέδραμαν στο έργο της Διοίκησης. Θέλω επίσης να σημειώσω τη δημιουργική συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα που ανέκυπταν σχεδόν καθημερινά.

Καταφέραμε να περάσουμε, με ελάχιστους κλυδωνισμούς, μέσα από μια κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας, χωρίς να βλάψουμε την καθημερινή λειτουργία αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα της εταιρίας.
Θέλω να βεβαιώσω ότι η ΕΜΜΑ ΔΕΛΤΑ θα παραλάβει τη διοίκηση, με το καλό, στην πιο ακμαία περίοδο της εταιρίας.

Εφοδιασμένη με ένα πλούσιο και φιλόδοξο «πορτοφόλι» νέων ευκαιριών ανάπτυξης και προόδου, για το καλό όλων των μετόχων, των υπαλλήλων, των πρακτόρων, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, όπου η ΟΠΑΠ είναι το πιο ζωντανό κύτταρο δράσης».

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας Emma Delta.

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης, ΤΑΙΠΕΔ και ΟΠΑΠ, όπου επιβεβαιώθηκε η σύσταση του οχήματος ειδικού σκοπού, μέσω του οποίου θα προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως η Emma Delta, αν και επιβεβαιώνει ότι θα προσέλθει για την υπογραφή της συμφωνίας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για παραμέτρους της συμφωνίας που αφορούν στα Κρατικά Λαχεία.

Για τις τελευταίες εξελίξεις έχει ενημερωθεί τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα βελτιώσει την εικόνα της πορείας των αποκρατικοποιήσεων εν όψει και της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα το φθινόπωρο.