ΟΤΕ: Αναβαθμίζει το δίκτυό του ως το 2018

Στην αναβάθμιση των δικτύων του θα προχωρήσει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο συνολικού εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιακών υποδομών που δρομολογεί ο όμιλος της Deutsche Telekom (DT). Μάλιστα, την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ερευνητικό πρόγραμμα-«μαμούθ», ύψους 3 δισ. ευρώ, για την έρευνα και ανάπτυξη του κινητού δικτύου νέας γενιάς 5G.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα από την παγκόσμια έκθεση της κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DT, αρμόδια για την Τεχνολογία και την Ευρώπη, κυρία Κλόντια Νέματ, ως το 2018 ο ΟΤΕ θα έχει ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ούτως ώστε αυτές να στηρίζονται στο λεγόμενο Internet Protocol (IP), δηλαδή το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων στο Διαδίκτυο.
Όπως τόνισε η κυρία Νέματ, η συγκεκριμένη αλλαγή, η οποία έχει δρομολογηθεί για όλες τις θυγατρικές της DT (στα Σκόπια ολοκληρώθηκε πρόσφατα), θα φέρει μεγάλα οφέλη, όπως τη μείωση του κόστους και τη βέλτιστη διαχείριση των δικτύων, αλλά και τη διάθεση νέων υπηρεσιών για τους καταναλωγές.
Ωστόσο, όπως παρατήρησε, αυτή η μετάβαση καθυστερεί στην Ελλάδα λόγω της πολυπλοκότητας του ελληνικού δικτύου. Στο μεταξύ, όπως σχολίασε, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα παρέχει δυνατότητα περιαγωγής του κινητού δικτύου 4G (LTE), καθώς υπολογίζεται ότι οι πελάτες της Cosmote θα αποκτήσουν πρόσβαση σε roaming 4G δίκτυα στο δεύτερο μισό του 2014.
Η Ευρώπη ρίχνει 3 δισ. για 5G
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θητεία της οποίας θα εκπνεύσει τους επόμενους μήνες, κάνει μία νέα προσπάθεια να κινήσει τα νήματα για να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, αφού η Γηραιά Ήπειρος, κατά γενική ομολογία, έχει χάσει πάρα πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο κυρία Νέιλι Κρους κήρυξε τη Δευτέρα από τη Βαρκελώνη την εκκίνηση της σύμπραξης δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την τεχνολογική έρευνα στα αχαρτογράφητα νερά του πολλά υποσχόμενου νέου κινητού δικτύου 5G.
Παρουσία του αντιπρόεδρου και chief technological officer της Nokia Solutions & Networks κ. Χοσεΐν Μοΐν, της εκτελεστικής αντιπροέδρου Καινοτομίας, Μάρκετινγκ και Τεχνολογιών της Orange κυρίας Μαρί-Νοέλ Ζεγκό-Λαβεϊσιέρ και των chief technological officer της Ericsson και της Alcatel-Lucent κκ. Ουλφ Έγουαλντσον καιΜάρκους Γουέλτον αντίστοιχα, η ολλανδή επίτροπος παραδέχθηκε ότι στόχος του προγράμματος είναι η επιτάχυνση μετάβασης από το 4G στο 5G ταχύτερα από ό,τι εκτιμάται πως θα γίνει.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Ο κ. Μοΐν της NSN παραδέχθηκε ότι δεν ξέρει τι θα είναι το 5G, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρόκειται για ένα δίκτυο σίγουρα πιο «έξυπνο» από τα υφιστάμενα.
Επίσης, η κυρία Ζεγκό-Λαβεϊσιέρ σημείωσε ότι μετά βεβαιότητας θα προκύψουν μέσα από το 5G νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και συσκευές, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται η επένδυση αυτή να είναι βιώσιμη.
Ο κ. Έγουαλντσον της Ericsson παρατήρησε ότι τα επόμενα χρόνια το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων -απαραίτητο στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών- θα γίνει πιο πολύτιμο και από το πετρέλαιο, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται καινοτομία για τη δημιουργία του δικτύου, η οποία στηρίζεται από τη φύση της στη συνεργασία.
Ο κ. Γουέλτον της Alcatel-Lucent σχολίασε ότι το νέο δίκτυο θα πρέπει να είναι δυναμικό, να διαλειτουργεί με κάθε είδος φάσματος και να ανθρωποκεντρικό.
Από την πλευρά της η κυρία Κρους υπογράμμισε ότι οι τηλεπικοινωνίες πλέον αποκτούν τεράστια σημασία, καθώς λειτουργούν «οριζόντια» με όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η υγεία κτλ.
Η Κομισιόν ρίχνει στο τραπέζι, είπε η επίτροπος, περί τα 700 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία στο 5G, ενώ οι εταιρείες περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ για επιστημονική έρευνα στα δίκτυα νέας γενιάς. Μάλιστα η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ έως το 2020.
Τι μπορεί να κάνει το 5G;
Ορισμένες πολύ χρήσιμες πτυχές για τις πιθανές εφαρμογές του 5G δείχνουν πειραματικά πρότζεκτ της Ericsson, που παρακολούθησε τη Δευτέρα η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος».
Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή της Ericsson κ. Χάραλντ Καλίν, με το 5G, η λειτουργία του οποίου τοποθετείται περίπου για το 2020, θα μιλάμε για πλήθος νέων συσκευών, υπηρεσιών και επιχειρηματικών ευκαιριών που δεν θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες τεχνολογίες, αλλά θα δημιουργήσει καινούργιες.
Θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο, που θα πιάνει ταχύτητα 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο και θα μπορεί να φτάσει τα 100 gigabits στο πυκνό αστικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες πρόσβασης στο Δίκτυο περίπου ενός εκατομμυρίου διασυνδεδεμένων συσκευών από ένα σημείο και θα προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα στο δίκτυο.
Ένα παράδειγμα χρήσης του νέου δικτύου είναι η εργασία από απόσταση. Έτσι, ένας χειριστής εκσκαφέα θα μπορεί μέσω ειδικού εξοπλισμού να χειριστεί το όχημα από απόσταση και να παρέχει υπηρεσίες από το σπίτι του προς όλον τον πλανήτη. Βέβαια, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να τελειοποιηθεί ο συνδυασμός των τεχνολογιών, αφού απαιτείται διαρκές και σίγουρο «στριμάρισμα» εικόνων ανάλυψης 4k σε ένα σταθερό κινητό δίκτυο.
Ένα άλλο πείραμα της Ericsson είναι το μελλοντικό κέντρο συντονισμού των πόλεων, το οποία αντλεί δεδομένα από αναρίθμητες πηγές, εποπτεύει live την πόλη και μπορεί να παρέμβει ακαριαία στην εμφάνιση καταστροφών (π.χ. πυρκαϊές) ή μόλυνσης των υδάτων.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα