Καθαρά κέρδη 476,4 εκατ. ευρώ πέτυχε το 2012 ο Όμιλος ΟΤΕ, έναντι κερδών119,7 εκατ. ευρώ το 2011. Ο κύκλος εργασιών Οργανισμού υποχώρησε κατά 7,1% και διαμορφώθηκαν στα 4,68 δισ. ευρώ, από 5,03 δισ. ευρώ το 2011.
Ο ΟΤΕ είχε σταθερές λειτουργικές ταμειακές ροές 1,3 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο του 2012, ενώ πέτυχε μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA έτους ήταν αυξημένο κατά 100 μονάδες βάσης στο 35,4%, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο δωδεκάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 364 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και έτους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Σε αγορές εξαιρετικά ανταγωνιστικές, πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει, νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας. Διατηρήσαμε υγιείς τις λειτουργικές ταμειακές ροές μας, παρά τα χαμηλότερα έσοδα, προχωρήσαμε στην πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μέσω ενός δυναμικού σχεδίου αναχρηματοδότησης, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ενισχύσαμε τα χρηματοοικονομικά μας και επεκτείναμε τον ορίζοντα αποπληρωμής του δανεισμού μας.
»Μειώσαμε, με επίδραση σε βάθος χρόνου, την κοστολογική βάση του ΟΤΕ, κυρίως μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης, το οποίο έγινε αποδεκτό από περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας στο τέλος του έτους. Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου μετασχηματισμού του Ομίλου».
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η τακτοποίηση των του οίκου μας είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Το μέλλον μας βασίζεται και στην ικανότητά μας να καινοτομούμε και να επενδύουμε. Η μεγάλη αύξηση των συνδρομητών τηλεόρασης, η ανάκαμψη των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας και η εκτεταμένη 4G κάλυψη καταδεικνύουν την έμφαση που δίνουμε σε επίπεδο καινοτομίας και επενδύσεων.
»Υπό την προϋπόθεση ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα στηρίξει την προσπάθειά μας, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2013, στις ήδη δύσκολες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί. Η αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε τη θέση μας, να κρατήσουμε ψηλά την κερδοφορία μας και να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική μας δομή, θα παραμείνει αμείωτη».
Σημειώνεται πως τα συνολικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12,7% στο τέταρτο τρίμηνο, συνεχίζοντας την αρνητική τάση των προηγούμενων τριμήνων (Γ’ τρίμηνο 2012: – 12,3%, Β’ τρίμηνο 2012: -9,4%, Α’ τρίμηνο 2012: – 9,1%, Δ’ τρίμηνο 2011: -8,5%).
Στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2012, η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 7,7 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πτώση αυτή οφείλεται στον περιορισμό των πολλαπλών καρτοκινητών συνδέσεων των πελατών.
Η πτώση των εσόδων το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κατά 12,2% σε σχέση με πέρσι οφείλεται κυρίως στην τελευταία μείωση των τελών τερματισμού που επιβλήθηκε από τη ρύθμιση από τις 16 Οκτωβρίου 2012 (από 3,60 σε 2,30 σεντ/λεπτό), αλλά και στις προηγούμενες ανάλογες μειώσεις. Από 1ης Ιανουαρίου 2013, τα τέλη τερματισμού μειώθηκαν σε 1,269 σεντ/λεπτό. Επιπλέον, τα έσοδα επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που επηρεάζει την αγοραστική ικανότητα και από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.
Σχετικά με τις προοπτικές του Ομίλου ΟΤΕ η Διοίκησή του Οργανισμού ανακοίνωσε σήμερα πως πλέον της προγραμματισμένης επίδρασης των προσφάτων μειώσεων των τελών τερματισμού στην κινητή σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, ο ΟΤΕ αναμένει διατήρηση της σημαντικής πίεσης των εσόδων λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των νέων ανταγωνιστικών επιθετικών προσφορών.
Με στόχο τον περαιτέρω μετριασμό της επίδρασης της μείωσης των εσόδων στην κερδοφορία και τη χρηματοοικονομική απόδοση το 2013, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επωφελείται από τα μέτρα μείωσης κόστους που έχουν ήδη εφαρμοστεί, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης, και θα συνεχίσει να αναζητά νέες δυνατότητες συγκράτησης του κόστους.