Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, στενός συνεργάτης της Γιούλιας Τιμοσένκο ανέλαβε την Πρωθυπουργία στην Ουκρανία.
Η παρουσίαση των ονομάτωντης νέας κυβέρνησης έγινε εν μέσω πανηγυρικού κλίματος και επευφημιών στη Μεϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.
«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβένηση αυτόχειρων» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο BBC, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης. «Οπότε, καλωσήλθατε στην κόλαση», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον εαυτό του.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός άφησαν την απόλυτη διαφθορά και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, που κατέληξε πως η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να «σταθεροποιήσει» τη χώρα.
Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.
Από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, ο Αντρέι Μπαρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας.
Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, ο διαδηλωτής που κατήγγειλε βασανιστήρια, ακόμα και σταύρωση από τους αντιπάλους του, ο Ντιμίτρι Μπουλάτοφ, ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει το υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού.
Πριν ακόμα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, η Μόσχα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητά της, μετά την καθαίρεση του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Με δηλώσεις του, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
Την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δώσουν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων για τα δάνεια της Ουκρανίας έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν και το ενδεχόμενο απευθείας παροχής οικονομικής βοήθειας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
«Είναι επείγον να κινηθούμε» για να βοηθήσουμε την Ουκρανία μετά την απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ. Τόνισε, όμως, ότι είναι εξίσου επείγον οι Ουκρανικές αρχές να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, να πολεμήσουν τη διαφθορά και να προετοιμάσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ Π[ΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στέλεχος του κόμματος «Πατρίδα» της ηγερίας της Πορτοκαλί Επανάστασης Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίστηκε το Σάββατο, ο Γιάτσενιουκ έχει χρηματίσει υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικών.
Η εμπειρία του μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια σύντομα. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, το Κίεβο έχει ανάγκη 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Αρσένι Γιάτσενιουκ είναι δικηγόρος και οικονομολόγος που ανελίχθηκε ταχύτατα στο πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Δηλώνει ότι έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει. Προέβλεψε, χθες, ότι τα πρόσωπα που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση «θα σώσουν την χώρα, αλλά επίσης θα διαπράξουν μια αληθινή πολιτική αυτοκτονία» καθώς θα χρειαστεί να λάβουν πολιτικές αποφάσεις «εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όμως τις μόνες απαραίτητες» στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πτώχευσης.
Έχει υιοθετήσει πολύ σταθερές θέσεις στην τρέχουσα πολιτική κρίση. Προβάλλει μία πολιτική εικόνα που ορισμένοι κρίνουν ήπια.
Στο Κοινοβούλιο, ο Γιάτσενιουκ, μια χαρακτηριστική φυσιογνωμία με τα μικρά λεπτά γυαλιά του, τις γραβάτες και τα άψογα κοστούμια του ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ντύνονται πολύ πιο απλά.
Τι λέει το Focus γι’αυτόν
Ο Γιάτσενιουκ έχει την εικόνα ενός «διανοούμενου τραπεζίτη», σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus και αποτελεί εντούτοις οικείο πρόσωπο στους διπλωματικούς κύκλους.
Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας την περίοδο 2005-2006, έπειτα για σύντομο χρονικό διάστημα υπουργός Εξωτερικών, το 2007, και ήταν αυτός που διαπραγματεύτηκε την είσοδο της Ουκρανίας στην Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καθώς και την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Ουκρανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ ως τώρα τέτοια οικονομική και πολιτική καταστροφή. Έχουμε ανάγκη κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πρέπει άμεσα να συνάψουμε συμφωνία για ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» υπογράμμισε προχθές ο Γιάτσενιουκ.
Με καταγωγή από το Τσερνίβστι (νοτιοδυτική Ουκρανία) ο δικηγόρος και οικονομολόγος αυτός ορίστηκε το 2001 υπουργός Οικονομίας της Κριμαίας, της αυτόνομης ρωσόφωνης Δημοκρατίας στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.
Έπειτα από μία σύντομη θητεία στην κεντρική τράπεζα, η Πορτοκαλί Επανάσταση τον οδήγησε το 2005 στον θώκο του υπουργού Οικονομία, ενώ πέρυσι αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός του Γιανουκόβιτς.