ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Έμεινε χωρίς κυβέρνηση – Υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s

[UPD] Δεκτή έκανε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς την παραίτησή του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Μικόλα Αζάροφ, ωστόσο, του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ότι η Ρωσία θα στηρίξει την Ουκρανία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Η Ουκρανία ταλανίζεται τους τευλευταίους δύο μήνες από πολιτική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες λόγω των βίαιων συγκρούσεων αντικυβερνητικών – φιλοευρωπαϊστών διαδηλωτών με την αστυνομία.

Αποσύρθηκαν οι αυστηροί νόμοι για τις διαδηλώσεις

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο απέσυρε σήμερα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής του, τους ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους για τις διαδηλώσεις που συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος αμφισβήτησης.

Υπέρ της ανάκλησης των νόμων που επικρίθηκαν από τις δυτικές χώρες ως πλήγμα στις ελευθερίες ψήφισαν 361 βουλευτές έναντι δυο που ψήφισαν κατά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.

Υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας σε «CCC+» από «Β-» προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s. Παράλληλα,  ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε το outlook σε «αρνητικό».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Standard & Poor’s, η πολιτική αστάθεια της χώρας το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Τα χαρακτηριστικά της Ουκρανίας παραπέμπουν σε μία διχασμένη κοινωνία και ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα.

TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Διαδηλωτές κατέλαβαν υπουργείο – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαδηλωτές εισέβαλαν τη νύχτα και κατέλαβαν το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Κίεβο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, ενώ η υπουργός δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς απείλησε το πρωί ότι θα ζητήσει από το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

Οι διαδηλωτές έχουν υψώσει οδόφραγμα από σάκους με χιόνι και απορρίμματα γύρω από το κτίριο και έχουν σπάσει τα τζάμια.

Η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι καταληψίες έριξαν νερό στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο πάγωσε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών μετατρέποντάς το σε παγοδρόμιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, ο πρώην πυγμάχος και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πήγε τη νύκτα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Η ουκρανική αντιπολίτευση πραγματοποιεί από το τέλος του Νοεμβρίου μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιλέγοντας να διατηρήσει την Ουκρανία στη ρωσική ζώνη επιρροής.