ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Χάος – Νεκροί 38 αυτονομιστές στο Ντονέτσκ – Παρέμβαση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στα πρώτα σχόλιά του που μεταδίδονται σχετικά με την Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον οποίο τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των περιφερειών θα συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρ. Γιατσενιούκ, απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή απ’ ευθείας συνομιλιών με τη Ρωσία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία χωρίς δυτικούς μεσολαβητές, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία προσθέτοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών θα συνεχισθεί. Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των αυτονομιστών στο γειτονικό Λουγκάνσκ καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Λουκιαντσένκο είχε δηλώσει πως σαράντα άνθρωποι, 38 μαχητές και δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους εξεγερμένους για τον έλεγχο της πόλης.

Εξάλλου, Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χάσει από χθες το βράδυ κάθε επαφή με μια από τις ομάδες των παρατηρητών του στο Ντονέτσκ.