Οι Γερμανοί βλέπουν συμφωνία με την Ελλάδα και “πακέτο” 30-40 δις το καλοκαίρι

 

Είναι τώρα η στιγμή να εξετάσουμε το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, καθώς η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας, τονίζει μιλώντας στο Bloomberg ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια, προσθέτει και υπολογίζει πως θα απαιτηθούν περί τα 30 με 40 δισ. ευρώ. 

 «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της. Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσο για το αν όλα θα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τις 24 Απριλίου, ο κύριος Φράτσερ είπε: Δεν παίρνω και τόσο σοβαρά την ημερομηνία που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, γιατί έχουμε δει και στο παρελθόν να μην τηρούνται οι προθεσμίες, όμως γενικά είμαστε σε καλό δρόμο. Τα σημάδια που ακούω εδώ στη Γερμανία, είναι ότι “θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα” και θεωρώ πως είναι ξεκάθαρο ότι τώρα αυτό που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι να στείλει το δικό της μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δεσμευτεί».

Τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπουμε το ίδιο έργο, δηλαδή την τρόικα να ζητά περισσότερα και την ελληνική πλευρά να κάνει τα λιγότερα που πρέπει, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα και γι’ αυτό πιστεύω πως στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία, τονίζει.