Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ: “ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΛΑΚΑ” ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Τσίπρας προς εσωκομματικούς αντιπάλους: «Να τελειώνει η πλάκα!»

Υπερψηφίστηκε το τελικό σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  για τη στρατηγική των συμμαχιών του κόμματος ενώ η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκε,  δείχνοντας γι’ ακόμα μια φορά ότι στο κόμμα υπάρχουν …δύο κόσμοι.

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή το σχέδιο πολιτικής απόφασης στη «γραμμή» που χάραξε ο Αλέξης. Καταψηφίστηκε η πρόταση Λαφαζάνη για αποκλεισμό συνεργασιών με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τη λεγόμενη κεντροαριστερά.

Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας που τέθηκε σε ψηφοφορία έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά,  ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμυνόμενος του σχεδίου του για άνοιγμα προς όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο και επιθυμούν την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, κάλεσε τα στελέχη της ΚΕ να στηρίξουν την επιλογή αυτή, θεωρώντας ότι είναι προσχηματικές οι αντιρρήσεις που εκφράζονται για δήθεν αλλοίωση του πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος και απώλεια του ριζοσπαστικού του χαρακτήρα.

«Εγώ είμαι απόλυτα ανοιχτός στην κριτική και στις διαφορετικές οπτικές, δεν έχω το αλάθητο αλλά δε θα ανεχτώ κάποιοι να λένε ότι θα οδηγήσουμε το λαό σε μια νέα μεγάλη διάψευση, σε νέες Βάρκιζες. Αν κάποιοι θέλουν να πούνε κάτι να το πούνε καθαρά», είπε και ανέβασε στα ύψη τους τόνους.

«Σπίτι της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ»

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον  «το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς» και οφείλει να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα. «Πάνω από 1,5 εκατ. ψηφοφόροι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να αντιστοιχηθούμε και με όσους πρέπει να πειστούν» είπε, διευκρινίζοντας πως «είναι ένα σπίτι με γερά θεμέλια και με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα στους ψηφοφόρους».

«Σέβομαι τη διαφορά των απόψεων. Ποιος εισηγήθηκε κεντροαριστερή στροφή; Αυτό που είπαμε το ’11 από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας είναι καινούργιο; Τα ίδια είπαμε και στο Συνέδριό μας», υπενθύμισε. «Υπάρχει ο φόβος μη τυχόν πλατύνει τόσο το μέτωπο που θα δημιουργήσει κρίση της φερεγγυότητάς μας; Υπάρχει λέω εγώ. Ας προσέξουμε να μην συμβεί», προειδοποίησε και ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο δήλωσε πως «στις δαγκάνες της κεντροαριστεράς θα πέσουμε αν την αφήσουμε να ανασυγκροτηθεί. Αν αδιαφορήσουμε για το σχέδιο του μεσαίου χώρου. Ετσι φτιάχνονται τα κόμματα όπως το Ποτάμι; Μέσα σε λίγες μέρες;».

Ερχονται κρίσιμες διεργασίες

Με ορίζοντα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους είναι μείζον το ζήτημα για τα «κουκιά» και είπε με νόημα: «Πώς αύριο θα συννενοηθούμε όταν μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας; Ας μην βαφτίζουμε δεξιά στροφή τη διαρκή ριζοσπαστική παρέμβαση, η αριθμητική δεν είναι αμελητέα και χρειαζόμαστε και τους αριθμούς για να είμαστε έτοιμοι να τα καταφέρουμε».

Οι επόμενες μέρες και μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου θα είναι κρίσιμων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών, προέβλεψε και περιγράφοντας τις επιλογές του κόμματός του εξήγησε: «Η μία στρατηγική επιλογή θα ήταν να αφήσουμε την κυβέρνηση να βράσει στο ζουμί της, να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Η άλλη είναι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να προκαλέσουμε την προσφυγή στη λαική ετυμηγορία άμεσα, το 2014».

«Βρισκόμαστε σε συνθήκες κινηματικής άμπωτης και αν υπάρξει προσπάθεια ποδηγέτησης για εκλογή ΠτΔ θα μιλάμε για κυβέρνηση μέχρι το ’16 που θα ισοπεδώσει τα πάντα στον τόπο» είπε και κάλεσε βουλευτές και στελέχη να επιλέξουν το έναν από τους δυο δρόμους. «Να συνειδητοποιήσουμε ότι μας πηγαίνει ένα ρεύμα της προσδοκίας. Η αποτροπή εκλογής ΠΤΔ θα οδηγήσει σε εκλογές. Το επόμενο δίμηνο πρέπει να πάρουμε κεντρικές πρωτοβουλίες ενός πλατιού δυναμικού μετώπου, στα οποία θα καλέσουμε βουλευτές που διαφοροποιούνται στις μνημονιακές πολιτικές».

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα – Π.Λαφαζάνης  εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων, δηλαδή αποκλείει συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Η Κεντροαριστερά, αναφέρεται σε κείμενο,  ως πολιτικό- ιδεολογικός χώρος και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά έχει ως κύρια, αλλά όχι ως μοναδική, έκφραση στη χώρα, το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη χειρότερη ιστορικά εκδοχή του.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της ΕΔΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι είναι σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχτεί και να αποφύγει την επανάληψη του τραύματος της ΕΔΑ, η οποία από αξιωματική αντιπολίτευση το ΄58, έπεσε στο 14% το ΄61.

Για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην κάνει όπως τότε το λάθος της στροφής προς το κέντρο, θεωρώντας περίπου αναπόφευκτη τη συμμαχία μαζί του και ότι χωρίς τη συμμετοχή του είναι αδύνατη η προσέγγιση της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Αναφέρει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη τής κοινής δράσης, της συνεργασίας, της συμπόρευσης και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας ούτε πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης αλλά υπόθεση κεντρικής στρατηγικής σημασίας, η οποία αποκτά ακόμα πιο επείγοντα και αναντικατάστατο χαρακτήρα μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ανοίξουν ανατρεπτικοί προοδευτικοί δρόμοι με σοσιαλιστικό προσανατολισμό στη χώρα.

Σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που θα εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας δεν είναι ουτοπία, ούτε χίμαιρα αλλά ρεαλιστική δυνατότητα και επιτακτική ανάγκη, ενώ με την πραγματοποίησή του μπορεί να γίνει καταλύτης πολύ μεγάλων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων και μαγνήτης ευρύτερων πολιτικών συσπειρώσεων και κοινωνικών συμμαχιών. Στο κείμενο επικρίνεται η αρνητική στάση και του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο προγραμματικό πεδίο, όλες αυτές οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να συνομολογήσουν ότι ένα πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί με αφετηρία αυτές τις κατευθύνσεις, θα το εφαρμόσουν ανεξαρτήτως των πιέσεων, των προδιαγραφών και των παρεμβάσεων των κατεστημένων κέντρων της ευρωζώνης και της ΕΕ και σε ρήξη, αν χρειαστεί, μαζί τους στη βάση ενός βιώσιμου εναλλακτικού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, Σύμφωνα με την Πλατφόρμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την ετοιμότητά του να μελετήσει, να σχεδιάσει και να αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο πνεύμα των παραπάνω κατευθύνσεων, συγκεκριμένες, ουσιαστικές, εποικοδομητικές και όχι επικοινωνιακές, ενωτικές πρωτοβουλίες προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, θέλοντας να σπάσει μια κακή παράδοση, να αλλάξει την εικόνα στον χώρο της Αριστεράς και να ανοίξει επιτέλους δρόμους διαλόγου και συνεννόησης στον αριστερό χώρο.

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και αστοχίες και ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος, αλλά ζήτησε απ’ όλους να συμβάλλουν στη λύση τους και να μην τα αναπαράγουν.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει το κύμα κριτικής ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «συμφωνώ πως έχουμε προβλήματα, όμως διαφωνώ με τις μηδενιστικές απόψεις», καθώς «τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμετωπίσιμα» και ότι «βασικό πρόβλημα είναι ότι ο λαός είναι πιο μπροστά από εμάς».

Ο κ. Δραγασάκης πρότεινε την εγκαθίδρυση μηχανισμών απολογισμού και αξιολόγησης, λέγοντας ότι από αυτήν τη διαδικασία πρέπει να περάσει και η ίδια η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμανε το πρόβλημα διαφορετικών αντιλήψεων στο εσωτερικό και διαφορετικών «εκφωνήσεων» από στελέχη, που προξενεί σημαντικά επικοινωνιακά προβλήματα.

Ο Π.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ

Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα διαφορετικών εκφωνήσεων των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Μιλώντας εκ μέρους της κίνησης των 53, που άσκησαν πρόσφατα κριτική στην ηγεσία για εξωθεσμική λειτουργία στη λήψη των αποφάσεων και δεξιά στροφή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ευτυχής επειδή πολλά στοιχεία του πρόσφατου κειμένου τους έχουν ενσωματωθεί στην εισήγηση της Γραμματείας προς την ΚΕ. «Δεν θα είχα αντίρρηση να κινηθούμε και “δεξιότερα” σε κάποια πεδία, αρκεί να το έχουμε συμφωνήσει», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσακαλώτος, ενώ επισήμανε για τις συμμαχίες ότι «χωρίς ατζέντα γαι αποκατάσταση μισθών και συντάξεων και κοινωνικού κράτους, δεν μπορείς να βγεις από το μνημόνιο και τα μεσαία στρώματα δεν θα έχουν αναφορές χωρίς αυτήν την ατζέντα».

 

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Ο Γιάννης Μηλιός, μέχρι πρότινος στέλεχος της προεδρικής φρουράς διαμήνυσε ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση της πολιτικής γραμματείας, για να προκαλέσει σχόλια ότι η διαφοροποίησή του οφείλεται στην πικρία της μη εκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο, κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

 

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Εκλογές για να αναδειχθεί μία κυβέρνηση που θα κάνει αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές  και δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, έτσι  ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Α.Τσίπρα  στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
– Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.

– Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.

– Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

– Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

– Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

– Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

– Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.

– Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

– Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

– Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

– Και τέλος η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟ – ΕΚΛΟΓΕΣ

«Ο κ. Σαμαράς, έχασε τις  εκλογές. Η κυβέρνησή του είναι κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας των κομμάτων που έχασαν έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία. Είναι κακό, επιζήμιο για τη χώρα να διαπραγματευθεί μια αδύναμη κυβέρνηση. Καλό σίγουρα για τους δανειστές, αλλά κακό κάκιστο για τη χώρα. Ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί σε όλα τα προαπαιτούμενα. Για αυτό και ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προσφέρουν κάτι καλό για τη χώρα. Τους διαμηνύω: Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρεται στο τόπο, είναι να αφήσετε τα λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί. Να σταματήσετε να παίζετε με το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Να σταματήσετε να σχεδιάζετε νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές. Και να οδηγήσετε τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο. Κάθε άλλη προσπάθεια, θα είναι προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης. Προσπάθεια συνειδητή, διευκόλυνσης των πιστωτών και ζημίωσης της χώρας».

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

Ο κ. Τσίπρας έκανε θεαματικό άνοιγμα σε ολες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, από το ΚΚΕ έως τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να μπλοκάρουν όλοι μαζί την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και να πάει η χώρα σε εκλογές, από τις οποίες να αναδειχθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που θα ανατρέψει τα μνημόνια.

Απευθύνεται και σε πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς μισόλογα και παράλογα προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια και πολιτική αποφασιστικότητα από την πλευρά μας. Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους Οικολόγους Πράσινους.  Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο, και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν.  Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους εκβιασμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ξεκάθαρη συνεννόηση, στην βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας. Παρακολουθούμε, τέλος, τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται από σημαντικό μέρος παλιών μας συντρόφων, μετά την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ. Δεν είμαστε χαιρέκακοι. Είχαμε, όμως, προειδοποιήσει για τη λάθος πορεία. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενοι όμως απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας  «η πλατιά ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί σήμερα να διαμορφώσουν ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής των Μνημονίων. Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια πλατιά και αναγκαία λαϊκή ενότητα, ικανή να φέρει την αναγκαία αυτοδυναμία και ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Γιατί για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων».

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας να σταματήσουν οι παραγοντισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές, παραδεχόμενος ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στην Κουμουνδούρου και κάνοντας λόγο για λάθη και αδυναμίες, που πρέπει να διορθωθούν.

«Πρόβλημα έχουμε όταν  υποτάσσουμε το μείζον κομματικό στο έλασσον εσωκομματικό. Όταν εμφανιζόμαστε δημόσια με πολλά πρόσωπα και συχνά αντικρουόμενες θέσεις. Όταν δίνουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενιαία κομματική λειτουργία, όπως συναποφασίσαμε στο συνέδριο. Όταν αφήνουμε έδαφος σε προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών -με πρώτο αν θέλετε εμένα, ως πρόεδρο του κόμματος. Πρέπει να επισημάνουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς γκρίνιες και αλληλοκατηγορίες που αντί για λύσεις οδηγούν στην αναπαραγωγή του. Όχι μόνο για το καλό του κόμματος, αλλά γιατί οι κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζουμε και θέλουμε να εκφράζουμε περιμένουν από μας να τελειώνουμε με τις παιδικές μας ασθένειες. Η εσωκομματική δημοκρατία είναι το πρώτο θύμα των πολλαπλών εκφωνήσεων, των παράλληλων κέντρων συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος ή των προσωπικών στρατηγικών. Ενώ φαινόμενα  παραγοντισμού  άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες».

Επέκρινε όσους «καταθέτουν τροπολογίες τη τελευταία στιγμή, αποδεικνύοντας ότι δε μας ενδιαφέρει η σύνθεση αλλά η αναπαραγωγή της αντίθεσης», μίλησε για πρόβλημα διαθεσιμότητας των στελεχών, προβλήματα σοβαρότητας  και πολιτικής υπευθυνότητας στην υπεράσπιση δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων. Όπως σημείωσε υπάρχουν προβλήματα με την ανάδειξη των στελεχών, αλλά και προβλήματα στην εκφώνηση και επικοινωνία βασικών θέσεων του κόμματος, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται καθημερινά σχεδόν μια εικόνα αρνητική και κερματισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ.