Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ LOOK ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΦΩΤΟ)

 

Την κοινή αντίληψη με τους λοιπούς υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δημοκρατική διαδικασία και να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα …
των ευρωεκλογών, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τους Μάρτιν Σουλτς, Σκα Κέλερ και Γκι Φέρχοφστατ.

Παρά το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι, αν και παραμένει κάθετα αντίθετος με τις θέσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η λιτότητα και η οικονομική πολιτική, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

«Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές. Έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία, για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής» πρόσθεσε.

«Αυτό ορίζει ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία. Ζήτησα από τους άλλους υποψηφίους, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας, για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γίνεται μία σύγκρουση στρατηγικών. «Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής, εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κ. Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή, που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές» σχολίασε.

«Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων, για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.