Ο Αλέξης Τσίπρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Συνομιλίες για ΑΟΖ, τρομοκρατία, ακροδεξιά – Πέμπτη η συνάντηση με τον Ντέιβιντ Λίπτον του ΔΝΤ

tsipras_15

Συναντήσεις με αξιωματούχους των αμερικανικών υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών είχε ο κ. Αλ. Τσίπρας στην Ουάσιγκτον. Το πρωί της Πέμπτης, στο ΔΝΤ,  θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο της  Κριστίν Λαγκάρντ,  Ντέιβιντ Λίπτον.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε την Τετάρτη αρχικώς με τον αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Ερικ Ρούμπιν, με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Μεταξύ αυτών, τέθηκε και το ζήτημα της ΑΟΖ, θέμα για το οποίο ο κ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στον αμερικανό αξιωματούχο ότι η ανακήρυξή της συνιστά κυρίαρχο εθνικό δικαίωμα της χώρας, το οποίο θα αξιοποιηθεί όταν, όπως και όποτε κριθεί χρήσιμο.

Κατά την ίδια συνάντηση και σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, έγινε συζήτηση και για ζητήματα τρομοκρατίας, μείζον ζήτημα για την αμερικανική κυβέρνηση, όπου ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες ανεπίσημες πηγές δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και έκταση, με τον κ. Τσίπρα πάντως να επαναλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της βίας και της απειλής της ανθώπινης ζωής.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της Χρυσής Αυγής, το οποίο φάνηκε να απασχολεί και την αμερικανική πλευρά. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρατσιστικό και αντισημιτικό χαρακτήρα της οργάνωσης και τόνισε ότι επ’ ουδενί δεν μπορεί να συγκρίνεται ένας τέτοιος σχηματισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αντίπαλο δέος» από τα Αριστερά.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας, είχε συνομιλία με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, κ. Κρίστοφερ Σμαρτ. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνάντηση αυτή, διαπιστώθηκε μία προσέγγιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από πλευράς ΕΕ για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας τόνισε μεταξύ άλλων στους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1.      Χαιρόμαστε που έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάσουμε απόψεις απ’ ευθείας χωρίς διαμεσολαβήσεις οι οποίες καμιά φορά είναι και κακόβουλες.

2.      Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε θέση να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Να έχει τη συνέχεια και τη συνέπεια στην εξωτερική πολιτική ώστε να συμβάλλει στη σταθερότητα.

3.      Θεωρούμε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπάρχει κοινός τόπος και συμφέρον στην άρνηση της λιτότητας που αποσταθεροποιεί την παγκόσμια οικονομία.

4.      Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην Έκθεση του ΔΝΤ. Η συνεχιζόμενη κουβέντα για την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ μας καθιστά αναξιόπιστους ως προς την προσέλκυση επενδύσεων. Η πολιτική της Γερμανικής ηγεσίας είναι αδιέξοδη.

5.      Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει το δρόμο της καταστροφής και δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι τις Γερμανικές εκλογές. Οι επιπτώσεις του μνημονίου είναι που πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστούν. Η ακραία φτώχεια και η εξάπλωση του φασισμού και του αντισημιτισμού. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έγινε σοφότερη από τις εμπειρίες των κρίσεων του παρελθόντος.

6.      Θέλουμε ομαλές σχέσεις με την Τουρκία. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Ζώνη είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο. Δεν θα δεχθούμε τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα να πάνε για την αποπληρωμή παλιών δανείων.

7.      Είναι κρίμα που οι ειλικρινείς και έντονες προσπάθειες της Κυβέρνησης Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού δεν βρήκαν ανταπόκριση.

8.      Διατυπώθηκαν επίσης και οι πάγιες και γνωστές θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

 

ΠΗΓΗ: TOVIMA.GR