Ο Αντώνης πάει Κίνα, η ΕΡΤ απεργεί – Συνεχίζεται η κόντρα Κεδίκογλου – ΕΣΗΕΑ

«Σίμο Κεδίκογλου, έχεις το μαχαίρι και το πεπόνι για να σταματήσεις τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες που συνεχίζονται στην ΕΡΤ και ευρύτερα στον κλάδο της δημοσιογραφίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης.

Τι κείμενο του κ. Τρίμη έρχεται ως απάντηση σχετικά με τις απεργίες των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Αναλυτικά το κείμενο του προέδρου της ΕΣΗΕΑ:

«Αγαπητέ Σίμο,

Αν είχες κάνει τη δουλεία σου, όπως δεσμεύτηκες, προς την ΕΣΗΕΑ, μετά την υπουργοποίησή σου, ίσως τώρα να μη χρειαζόταν να καταφύγεις σε αντιστροφή της πραγματικότητας, λεκτικές ακρότητες και απειλές κατά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και της Ένωσής μας.

Με λίγα λόγια, κ. Κεδίκογλου, έχεις το μαχαίρι και το πεπόνι για να σταματήσεις τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες που συνεχίζονται στην ΕΡΤ και ευρύτερα στον κλάδο της δημοσιογραφίας. Αντί λοιπόν για μεγαλοστομίες και μαγκιές προς την ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι ομόφωνα, θα τολμούσα να πω, θέλουν από σένα και τη διοίκηση της ΕΡΤ συγκεκριμένες λύσεις στα, δίκαια και γνωστά σε σένα εδώ και πολλούς μήνες, αιτήματά τους. Το ότι αυτά τα αιτήματα για τη δημοκρατική λειτουργία των δημόσιων ΜΜΕ, το ψωμί και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων, τα έχεις κρύψει, εσύ και το μηντιακό σύστημα που στηρίζει τις μνημονιακές σας πολιτικές, από τους πολίτες, δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο.

Αν και δεν θα τη μοιραστώ μαζί σου, μου είναι απόλυτα κατανοητή, η αγωνία σου να προβάλλεται από τα ΜΜΕ το “κυβερνητικό έργο” και να φιλοτεχνείται τηλεοπτικά από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση το πορτρέτο του πολιτικού προϊσταμένου σου».

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Σχετικά με την απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στην ΕΡΤ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:

«Οι κουτοπονηριές της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθειά της να επιβάλλει και πάλι «σκοτάδι» στις διεθνείς κινήσεις του Πρωθυπουργού. Μετά τις περιπτώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου κ. Ολάντ, απειλούν με συσκότιση και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα. Για άλλη μια φορά θέλουν να πλήξουν την εικόνα της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα. Δεν θα τους το επιτρέψουμε».

Η ανακοίονωση της ΕΣΗΕΑ
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

«Τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση και στη Διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να επιδώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, κηρύσσοντας ταυτόχρονα 24ωρη απεργία, που θα αρχίσει αύριο το απόγευμα στη διάρκεια της συνέλευσης των εργαζομένων στην ΕΡΤ, εφ’ όσον η Κυβέρνηση επιμείνει στην απαράδεκτη και απαξιωτική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και στους δημοσιογράφους.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ, όπως και οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, δεν ικανοποιούν μέχρι στιγμής τα κρίσιμα ζητήματα. Η πραγματοποίηση της αυριανής συνέλευσης στο Ραδιομέγαρο, γίνεται με ταυτόχρονη κήρυξη στάσης εργασίας από τις 16.00 έως τις 19.00 και ήδη οι δημοσιογράφοι προτείνουν 48ωρη απεργία, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ.

Στο ψήφισμά της χθεσινής συνέλευσης στην ΕΡΤ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την άρνηση της Διοίκησης να απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο στα θεσμικά και εργασιακά αιτήματα που χρονίζουν και συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση και την φυσιογνωμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αντιδρούν στα σχέδια ξεπουλήματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μέσω της συρρίκνωσης της λειτουργίας της όπως μεθοδεύεται και με το νομοσχέδιο Μανιτάκη. Με τα σχέδια αυτά απειλείται και υπονομεύεται ο ρόλος και ο χαρακτήρας των Δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης και ειδικά της ΕΡΤ.

Οι δημοσιογράφοι ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις από Διοίκηση και κυβέρνηση για: Το μέλλον που επιφυλάσσει για την ΕΡΤ η Τρόικα και η Κυβέρνηση. Την τύχη των συναδέλφων συμβασιούχων, Την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος μέσω μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, Τη μη καταβολή δεδουλευμένων 5 και πλέον μηνών.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια, θεατές του σχεδίου απαξίωσης, υποβάθμισης και κατάργησης του Δημόσιου χαρακτήρα της. Δεν θα απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τους στην ενημέρωση. Θεωρούμε καθήκον μας απέναντι στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο, την προάσπιση της ενημέρωσης με πολυφωνία, νηφαλιότητα, αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα.

Επαναδιατυπώνουμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τα αιτήματα μας: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Όχι στο γκρίζο καθεστώς της ΚΥΑ. Όχι στην κατάργηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος μέσω της υπαγωγής στο ενιαίο μισθολόγιο. Προάσπιση του δημοσίου χρήματος. Όχι στη σπατάλη μέσω της πρακτικής των πολυδάπανων μεικτών και εξωτερικών παραγωγών. Σταθερή απασχόληση και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους. Όχι στο καθεστώς ομηρίας των συμβάσεων έργου. Επαναπρόσληψη των συναδέλφων συμβασιούχων με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες Αποδέσμευσης της ΕΡΤ από το καθεστώς ΔΕΚΟ. Όχι στο στραγγαλισμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που ξεπουλά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας επιδιώκοντας επαφές με τους πολιτικούς, εργασιακούς και κοινωνικούς φορείς για το ρόλο και το χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ιδιαίτερα μέσα την περίοδο κρίσης. Αγωνιζόμαστε για μια ενημέρωση που δεν ευνοεί διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και τον κοινωνικό αυτοματισμό.