Ο Γιάννης Βαρουφάκης “ενώνει” Αντρίκο Παπανδρέου, Σταύρο Θεοδωράκη και Αλέξη Τσίπρα…

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Τρεις φωτογραφίες δείχνουν μία πιθανή εικόνα από το μέλλον; Αντρίκος Παπανδρέου, αδελφός του Γιώργου, Σταύρος Θεοδωράκης από το ΠΟΤΑΜΙ και Αλέξης Τσίπρας ομιλητής, βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου για την παρουσίαση του βιβλίου Βαρουφάκη, Galbraith και Holland για την έξοδο από την κρίση.

 

 

 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα αποτελούσε ριζοσπαστική τομή από την ευρωπαϊκή ελίτ η υιοθέτηση των προτάσεων του βιβλίου  και πρόσθεσε πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το εγχειρίδιο ως ένα μικρό μανιφέστο για την ανάπτυξη.
Βέβαια, παραδέχτηκε πως οι προτάσεις  δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη πως η λύση δεν μπορεί να είναι, παρά πολιτική. “Θεωρούμε τη διαγραφή χρέους αναγκαία, ωστόσο δεν τη θεωρούμε από μόνη της ικανή” είπε και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση, αναδιανομή, ανάπτυξη.

Ο  κ. Τσίπρας, μιλώντας για την οικονομική κρίση, είπε πως με μοχλό το χρέος έχουν επιβληθεί ρυθμίσεις που βάζουν τα θεμέλια μιας νέας διαρκούς κρίσης και ξεκαθάρισε πως η στρατηγική της ακραίας λιτότητας αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή και γι’ αυτό, είπε, η Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική, αλλυλεγγυα και δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως οι πιθανότητες επιτυχίας μιας εναλλακτικής πρότασης συναρτώνται από το πλαίσιο άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη και τόνισε πως καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική, αν δεν συνεκτιμά το συσχετισμό των δυνάμεων.

Χαρακτήρισε ως ανοησία το δίλημμα «ρήξη ή ρεαλισμός» και αντέταξε ένα άλλο: «ενσωμάτωση ή ανατροπή».

“Για εμάς” είπε, “το ζήτημα είναι να είμαστε συγκρουσιακοί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη” και υπογράμμισε πως θα πρέπει “να αφήσουμε πίσω μας την πολιτική της άμυνας, να μη φοβηθούμε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες”.

Σε σχέση με τη στάση του απέναντι στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ, τον οποίο υποστηρίζει για τη θέση του προέδρου στην Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: “Δεν τρελάθηκα να γίνω υπερασπιστής του Γιούνκερ” και εξήγησε πως στηρίζοντας τον πρώτο υποψήφιο, υπερασπίζεται τη δημοκρατική διαδικασία, ότι με αυτή τη λύση ενισχύεται η δυνατότητα των λαών να επιρρεάζουν τις αποφάσεις της Κομισιόν από μια στοιχειωδώς δημοκρατική διαδικασία.

Η άλλη επιλογή είναι ο διορισμός του νέου προέδρου από την κυρία Μέρκελ, ο οποίος θα λογοδοτεί μόνο σε αυτή, σχολίασε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αν δεν προχωρήσουμε σε επείγουσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα κλείνουν την πόρτα οριστικά στο παρελθόν, τότε όσο και αν μειώσουμε το χρέος, θα το βρούμε μπροστά μας.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις είπε πως “οι δικές μας μεταρρυθμίσεις έχουν ταξικό πρόσημο και κοινωνική ανταποδοτικότητα”.

Εξάλλου, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προτεραιότητά της θα είναι η κατάργηση του πελατειακού κράτους. Επίσης, είπε πως στις προτεραιότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να ελαφρυνθούν τα μεσαία στρώματα και να αυξηθεί η φορολογία αυτών που έχουν και φοροδιαφεύγουν.