Ο Γ.Στουρνάρας μπήκε στη “φωλιά” των Γερμανών που παίρνουν τις αποφάσεις και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα

 

«Οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιούργκεν Φίτσεν, τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και γερμανούς επιχειρηματίες.

Μιλώντας στη Deutsche Welle εξήγησε ότι «ήταν μια επίσκεψη που σκοπό είχε να μεταφέρει στη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και στους άλλους συνομιλητές μου τα νέα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και του εξωτερικού ισοζυγίου και της πραγματικής οικονομίας» και ανέφερε ότι «η ύφεση του 2013 θα είναι μικρότερη του στόχου για 4%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του στόχου των 812 εκατομμυρίων ευρώ».

«Ήρθα για να σπάσω τα στερεότυπα, που έχετε για την Ελλάδα», είχε πει προηγουμένως σε ομιλία του ενώπιον γερμανών επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών γερμανικών εταιρειών στη λέσχη «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft».

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει πάνω από το 85% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο μέχρι το 2020 και, αναφερόμενος στην πρόοδο που σημειώνεται στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, κάλεσε τους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της χώρας σε διάφορους τομείς.

«Ενώ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δυναμικό της γερμανικής οικονομίας», επισήμανε, εστιάζονταςστην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Γερμανία  διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον κ. Βάιντμαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Bundesbank αφορούσε πιο εξειδικευμένα στοιχεία, όπως «τους παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος, τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και τα προβλήματα που σημειώνονται στη συνεργασία με την τρόικα, δηλαδή τους λόγους που δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επικαλούμενη πληροφορίες από την Bundesbank, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, «τα οποία σύντομα θα επιβεβαιώσει και η τρόικα». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «δεν έγινε συζήτηση με τα στελέχη της Bundesbank για το ζήτημα του χρέους και το ελληνικό αίτημα για την ελάφρυνσή του». Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, σημειώνει η DW, θέλουν τον Έλληνα υπουργό «να υπενθυμίζει πολλές φορές κατά τις συναντήσεις του τη δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, για την ελάφρυνση του χρέους». Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι συνομιλητές του κ. Στουρνάρα δεν έθεσαν το ζήτημα της «εφάπαξ εισφοράς» των εύπορων Ελλήνων για την αντιμετώπιση του χρέους, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Στις δηλώσεις του στην Deutsche Welle, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε τέλος ότι οι συναντήσεις του δεν σχετίζονται με την σεναριολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στο οποίο αναφέρεται διαρκώς ο γερμανικός Τύπος, επικαλούμενος εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Deutsche Welle