Μ. ΓΛΕΖΟΣ: Ανιστόρητος ο Σόιμπλε! Γερμανική εφημερίδα δικαιώνει την Ελλάδα – Δηλώσεις Αβραμόπουλου – κομμάτων

GlezosΤη δική του απάντηση έδωσε ο Μανώλης Γλέζος στον υπουργό Οικνομικών, Β. Σόιμπλε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, γερμανική εφημερίδα δικαιώνει την Ελλάδα.

Ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει «ανιστόρητο» τον Σόιμπλε.

«Ο Β. Σόιμπλε εκτός από… “ηγεμόνας” των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος», τονίζει ο κ. Γλέζος και προσθέτει ότι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας «αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Παγκόσμιου πόλεμου».

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη».

«Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε», καταλήγει ο Μανώλης Γλέζος.

“Οι Ναζί κατέστρεψαν στην Ελλάδα”, γράφει γερμανική εφημερίδα

Τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα από τη ναζιστική θηριωδία περιγράφει σε εκτενές της άρθρο η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Ο  αρθρογράφος περιγράφει με συγκεκριμένους αριθμούς τα όσα προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. “Καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα. 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επίθεσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατέσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν”.

Tagesspiegel: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην Ελλάδα από τους γερμανούς

Στο άρθρο περιγράφεται το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκαλούνταν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ. Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος τους δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μεχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιων γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει.

Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση και θα πρέπει να κρατήσει», καταλήγει η εφημερίδα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ

Η γερμανική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετείται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Επ’ αυτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμα δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε στην εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Επίσης είπε ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Πρόσθεσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες

Η σπουδή του κ. Σόιμπλε να κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, είναι προκλητική, απαράδεκτη και νομικά αθεμελίωτη, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά τον συγκεκριμένο φάκελο ως απόρρητο, επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο, όπως επεσήμανε, τον δημοσιεύει το Spiegel, αλλά δεν το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή με πρώτες τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου «για να έρθει το θέμα γρήγορα στη Βουλή και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση να κάνουμε πράξη κάτι που δεκαετίες τώρα δεν έχει γίνει στα σοβαρά από το ελληνικό κράτος. Να διεκδικήσουμε δηλαδή αυτό που δικαιούμαστε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαρίας παρατήρησε: «Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δισ ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», αναφέρει στην αιχμηρή δήλωσή του ο κ. Μαριάς.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της, υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, η κ. Γεννηματά είπε πως «δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις» και εκτίμησε ότι ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις αλλά τόνισε πως είναι ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή, συμπλήρωσε.

Τέλος η κ. Γεννηματά ανέφερε πως το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε Γερμανό υφυπουργό εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια.

Οι ενέργειες αυτές, συνέχισε, ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαβιβάζεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. «Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες», κατέληξε.