Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ – Πολύ κο…κο…κο και από αβγό τίποτα

Πολύ …κο κο κο από τα exit polls, αλλά από αβγό…τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφους. Απλά, κέρδισε εντυπώσεις, με τη Ρένα Δούρου που πέρασε μπροστά στην Περιφέρεια Αττικής με  1,5% από τον Γ.Σγουρό.

Στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας, οι υποψήφιοι που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν, όχι μόνο πρωτιές, αλλά σε τρεις περιφέρειες οι υποψήφιοί τους αναμετρώνται την ερχόμενη Κυριακή μεταξύ τους. Εκτός δευτέρου γύρου έμειναν οι περισσότεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους Δήμους η κατάσταση είναι ακόμα πιο…σκούρα για τους υποψηφίους του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αποσπάσματα από αρθρογράφους του Πρώτου Θέματος:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερεκτίμησε την όποια δυναμική υπάρχει στην κοινωνία για αποδοκιμασία των μνημονιακών πολιτικών, της κυβέρνησης και της τρόικας. Και θεώρησε ότι οι πολίτες θα προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο όλες τις κάλπες. Ήταν λογικό που δεν επιβεβαιώθηκε η προσδοκία του.

– Στο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, στις οποίες το κόμμα που είχε προεξοφλήσει ότι είναι στη κυβέρνηση το περισσότερο που κατάφερε είναι να διατηρεί ορισμένες αμυδρές ελπίδες για να κερδίσει δύο από τις συνολικά δεκατρείς Περιφέρειες, δεν μπορεί να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία της τακτικής του πολιτικά αφελούς διαχωρισμού σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς».

– Αν, όντως, ίσχυε αυτός ο διαχωρισμός, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε ο συγκυριακός, όπως αποδεικνύεται, εκλογικός καλπασμός του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια, τότε δεν μπορεί κανείς παρά να δεχθεί ότι τα αποτελέσματα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες δικαίωσαν στους… «μνημονιακούς». Δεν είναι, όμως, έτσι, καθώς εύκολα κάποιος κάνοντας μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων σε Δήμους και Περιφέρειες διαπιστώνει ότι δεν ήταν αυτό το κριτήριο με βάση το οποίο έκαναν τις επιλογές τους οι περισσότεροι πολίτες.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία ψήφισαν οι περισσότεροι πολίτες δεν ήταν εκείνα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνο που φαίνεται ότι μέτρησε ήταν το έργο και η αξιοσύνη ενός εκάστου υποψηφίου και όχι οι εύκολοι και ανέξοδοι χαρακτηρισμοί που τους προσέδιδαν οι αντίπαλοί τους.

-Ηττήθηκε κατά κράτος η λογική του «πάρτα όλα» που θέλησε να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επιστράτευση βουλευτών του, οι οποίοι εκόντες άκοντες χρίστηκαν υποψήφιοι περιφερειάρχες και δεν κατάφεραν σε κάποιες περιπτώσεις να συγκεντρώσουν ούτε τις μισές ψήφους που είχε λάβει ο πολιτικός τους φορέας πριν από δύο χρόνια.
– Τα όσα έγιναν την Κυριακή πάντως αποδείχθηκαν σκωτσέζικο ντους για τον ΣΥΡΙΖΑ: Από τις μέτριες προβλέψεις των γκάλοπ τις προηγούμενες ημέρες, στην αίσθηση ότι έρχεται μεγάλη νίκη με τα όσα έδειχναν τα exit poll, ιδίως σε Αθήνα και Αττική, και τέλος στην απογοήτευση για μία χαμένη ευκαιρία να πιστοποιηθεί η δρομολόγηση ανατροπών στους γενικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

– Το «πρώτο κύμα» επίθεσης που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης μάλλον δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα: Η πρωτιά της κυρίας Δούρου στην Αττική κέρδισε μεν τις εντυπώσεις, αλλά δεν ήταν η συντριπτική υπεροχή που διαφαινόταν τελικά. Ακόμη και η πρόκριση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δεύτερο γύρο της Αθήνας συνοδεύτηκε από την διάψευση της πρώτης θέσης, που αρχικά φαινόταν ως σίγουρη. Το πιο απογοητευτικό ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε να περάσει τους υποψηφίους του στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, σημειώνοντας μάλιστα ποσοστά ιδιαιτέρως χαμηλότερα από εκείνα που είχε στις εθνικές εκλογές του 2012.