Ο άτολμος σύμβουλος του Σαμαρά….και ο τραπεζίτης αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν στήριξαν το τραπεζικό σύστημα

ΑΡΘΡΟ – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BANKINGNEWS.GR

 

“Θα αναμέναμε καλύτερη ευθυκρισία από τον σύμβουλο του Σαμαρά….

Σε μια περίοδο, δύσκολη έως και επικίνδυνη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπου ορισμένα πρόσωπα αποτελούν εγγυητή σταθερότητας, της συστημικής σταθερότητας που όλοι υποστηρίζουμε, τόσο η Αναστασία Σακελλαρίου, όσο και ο Γιώργος Προβόπουλος για διαφορετικούς λόγους βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Η Αναστασία Σακελλαρίου η CEO του ΤΧΣ καθώς ως σύμβουλος διοίκησης πριν χρόνια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, βρέθηκε χωρίς να ευθύνεται μπλεγμένη σε ένα σκάνδαλο.
Της ασκήθηκε όπως και σε άλλους 23 ποινική δίωξη για απιστία για το σκάνδαλο του ΤΤ.
Παράλληλα και ο Γ. Προβόπουλος βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της ίντριγκας και του παρασκηνίου που υπήρξε όσον αφορά τις προθέσεις ανανέωσης της θητεία του ή όχι και το ενδιαφέρον ή μη του Γιάννη Στουρνάρα για την θέση του διοικητή της ΤτΕ.
Στην περίπτωση της Σακελλαρίου, τυχόν απομάκρυνση της από την θεσμική της θέση ως διευθύνουσας συμβούλου στο ΤΧΣ θα είχε πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις καθώς μπορεί να πάγωνε τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση και να τίνασσε στον αέρα την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την Eurobank και μαζί και το τραπεζικό σύστημα γιατί το bail in θα εμφανιζόταν στο ελληνικό τραπεζικό προσκήνιο με καταστροφικές συνέπειες.
Για τον λόγο αυτό έπρεπε να προστατευθεί η Σακελλαρίου.
Είναι δεδομένο ότι η Σακελλαρίου, δεν έχει καμία εμπλοκή σε ότι έπραξε αν διέπραξε ο Φιλιππίδης του ΤΤ και για τον λόγο αυτό έπρεπε να παραμείνει στην θέση της στο ΤΧΣ.
Υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση, ΤτΕ, κυβέρνηση και τραπεζίτες στήριξαν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο πλην δύο που έχουν και λόγο και ρόλο στα τραπεζικά δρώμενα.
Ο πρώτος…. ο σύμβουλος του Σαμαρά ο οποίος, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή καθώς θεωρούσε ότι η Σακελλαρίου είναι τελειωμένη καθώς θα είχε την τύχη του Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ.
(Ως bankingnews.gr επικοινωνήσαμε με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού  και ζητήσαμε να στηρίξει ενεργά την Σακελλαρίου.
Θα μου πείτε και τι είναι το bankingnews να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα.
Κίνητρο μας ήταν και είναι αποκλειστικά η συστημική ευστάθεια στις τράπεζες την οποία όχι μόνο υποστηρίζουμε αλλά είναι η σημαία της δημοσιογραφίας που ασκούμε).
Τι απάντηση πήραμε;
«Μην με μπλέκεται σε μια ιστορία όπου ο πρωθυπουργός θεωρεί τελειωμένη άπαξ και ενεπλάκηκε η δικαιοσύνη» ήταν το μήνυμα του.
Ο σύμβουλος του Σαμαρά ο άνθρωπος που έχει χτίσει σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα, με τον Προβόπουλο και την Σακελλαρίου,  δεν ενδιαφέρθηκε καν να δείξει ένα ενδιαφέρον…..
Προφανώς δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για κάτι έκρινε ότι δεν έπρεπε να στηρίξει την Σακελλαρίου αλλά ένας σύμβουλος πρέπει στις δύσκολες στιγμές να τολμά και όχι να σιωπά όχι να ποδηγετείται από φοβικά σύνδρομα.
Άτολμος σε μια κρίση….άτολμος πάντα.
Το ακόμη πιο λυπηρό είναι ότι βγαίνουν διάφοροι π.χ. από μπλοκ που δεν φιμώνονται…λέγοντας «ο σύμβουλος του Σαμαρά….ο….έθαβε δεξιά και αριστερά την Σακελλαρίου με αφορμή το σκάνδαλο του ΤΤ».
Άρα ο Σαμαράς έχει ως σύμβουλο ένα άνθρωπο όπου σε μια κρίση δεν έδειξε ευθυκρισία, έδειξε φοβία, αδυναμία και δειλία.
Ο ίδιος σύμβουλος ο οποίος έχει αναφερθεί το όνομα του ότι μπορεί να αναλάβει θέση υποδιοικητή της ΤτΕ δήλωνε «μην χρησιμοποιείτε το όνομα μου για την θέση του υποδιοικητή γιατί μπορεί να μην είναι ο Προβόπουλος διοικητής στην ΤτΕ και να είναι ο Στουρνάρας.
Αν θέλετε να σας μιλάω μην αναφέρετε άλλη φορά το όνομα μου μαζί με τον Προβόπουλο».
Ο Γ. Προβόπουλος ο διοικητής της ΤτΕ ο πλέον επιτυχημένος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί για τον σύμβουλο του Σαμαρά ερωτηματικό.
Που είναι η στήριξη του συμβούλου αυτού τόσο στην Σακελλαρίου όσο και στον Προβόπουλο;
Σύμβουλοι με φοβικά σύνδρομα, που δειλιάζουν στα δύσκολα δεν αποτελούν το μέλλον αλλά το παρελθόν.
Πραγματικά μας έθλιψε η στάση του, είχαμε πολύ διαφορετική άποψη για το πρόσωπο του, την καλύτερη, αλλά μετά από όλα αυτά, η άποψη μας έχει αλλάξει.Η ανεκδιήγητη διοίκηση συστημικής τράπεζαςΟι διοικήσεις 3 τραπεζών και η διοίκηση της ΤτΕ κινητοποιήθηκαν κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ώστε να στηρίξουν την Σακελλαρίου στο ΤΧΣ.
Ήταν μια μεγάλη νίκη της Σακελλαρίου γιατί ο πρωθυπουργός, ο ΥΠΟΙΚ, η ΤτΕ και οι τραπεζίτες σε μια δύσκολη στιγμή την στήριξαν….πλην μιας διοίκησης τράπεζας.
Μια διοίκηση τράπεζας όχι μόνο δεν την στήριξε αλλά την υπέσκαπτε και παρασκηνιακώς την έθαβε.
Η διοίκηση αυτή θα έπρεπε να ντρέπεται για την μικρότητα της.
Η διοίκηση αυτή αποτελεί την μιαρή κηλίδα στο banking.

Υποσημείωση

Το κείμενο αυτό απευθύνεται στις διοικήσεις των τραπεζών, στην ΤτΕ, στο ΤΧΣ και στην κυβέρνηση”.

Πηγή: www.bankingnews.gr