Ο “αιωνίως δεύτερος” κύριος Σόιμπλε

schauble

Λίγες μέρες πριν την άφιξη του Βόλφγκανκ Σόιμπλε στην Αθήνα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel και ο επί δεκαετίες έμπιστος συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, Χανς Πέτερ Ρέπνικ, αποκαλύπτουν πτυχές τις προσωπικότητας του που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες.

“Για τον Σόιμπλε είναι σημαντικό να του δίνεται η εντύπωση ότι είναι απαραίτητος”, λέει ο Ρέπνικ στο Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που θα επισκεφτεί μεθαύριο την Αθήνα “αιωνίως δεύτερο” της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών είναι ήδη από τους πολιτικούς με τη μεγαλύτερη θητεία στη Βουλή και στη κυβέρνηση. Αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και παραμείνει υπουργός Οικονομικών, όπως κι ο ίδιο επιθυμεί, θα σπάσει το ρεκόρ κυβερνητικής θητείας του Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ.

Το Spigel περιγράφει τη σχέση του Σόιμπλε με τη γερμανίδα καγκελάριο “ως την πιο κρύα και περίπλοκη σχέση της Δημοκρατίας του Βερολίνου” για να προσθέσει, “ασκούν την πολιτική σαν παρτίδα σκακιού…αλλά ούτε οι μυημένοι δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε είναι συμπαίκτες και πότε αντίπαλοι.” Οι απόψεις Μέρκελ-Σόιμπλε συχνά διίστανται τόσο ώστε στις πολύωρες συνεδριάσεις των Βρυξελλών μετά την τοποθέτηση της γερμανικής αντιπροσωπείας κάποιος να κάνει πλέον την ερώτηση: “Αυτό τώρα ήταν η άποψη της Καγκελαρίας ή του υπουργείου Οικονομικών;”, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

“Η Μέρκελ θέλει περισσότερη Ευρώπη μόνο στο βαθμό που την εξυπηρετεί. Αν έχει αμφιβολίες προτιμά την λίγο λιγότερη” γράφει το περιοδικό. Και αυτό φάνηκε από την αρχή της ευρωκρίσης.

Οι διαφορές μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε μέχρι στιγμής περιορίζονταν στη διαχείριση της κρίσης, όμως τώρα αγγίζουν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε πρόσφατη συνέντευξη της στο Spiegel η Α. Μέρκελ, απέρριψε σχεδόν όλα όσα ο Σόιμπλε θεωρεί σημαντικά για το δικό του πυρήνα της Ευρώπης. Η Καγκελάριος τάχθηκε κατά της άμεσης εκλογής Προέδρου της Κομισιόν, κατά των νέων δικαιωμάτων για το Ευρωκοινοβούλιο και κατά της εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες.