Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης νομιμοποίησε την μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς

Νόμιμη καθίσταται η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς στη Νέα Υόρκη, η οποία γίνεται η 21η πολιτεία των ΗΠΑ που θα χαλαρώνει τη νομοθεσία για την κάνναβη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μάριο Κουόμο, εξαγγέλλοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί σε 20 νοσοκομεία της πολιτείας με πληθυσμό 19,5 εκατομμύρια κατοίκους.

«Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και στη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, και 20 πολιτείες την έχουν επιτρέψει. Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου 20 νοσοκομεία θα μπορούν να την συνταγογραφούν», δήλωσε ο δημοκρατικός κυβερνήτης που είχε αντιταχθεί επί σειρά ετών στην εφαρμογή του μέτρου.

«Θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα για να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της ιατρικής μαριχουάνας», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στο Αλμπανι.

Ο Μάριο Κουόμο θα εκδώσει νομοθετικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς η πρόταση έχει καταψηφισθεί τέσσερις φορές από το τοπικό κοινοβούλιο.

Μαζί με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, σε ποσότητες και πλαίσια λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά, επιτρέπεται σε 21 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και στην Περιφέρεια της Ουάσιγκτον (Washington DC).

Πρωτοπόρος υπήρξε η Καλιφόρνια, όπου η χρήση της μαριχουάνας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1996. Εκεί η μαριχουάνα συνταγογραφείται ακόμη και για απλούς πόνους της μέσης.

Στη Μασαχουσέτη, όπου το μέτρο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2012, οι ασθενείς μπορούν να κατέχουν την αναγκαία για ιατρική χρήση 60 ημερών ποσότητα, στο πλαίσιο αγωγής για καρκίνο, γλαύκωμα, AIDS, νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας…

Το Βερμόντ επιτρέπει στους ασθενείς «την κατοχή δύο μεγαλωμένων, επτά μικρών φυτών και 56,6 γραμμαρίων κάνναβης».

Το Ορεγκον επιτρέπει την κατοχή 680 γραμμαρίων για άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιντιτούτου Gallup τον Οκτώβριο 2013, το 58% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης μαριχουάνας και 14 πολιτείες αποποινικοποίησαν τα τελευταία χρόνια την κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης.

Το Κολοράντο προχώρησε ακόμη περισσότερο. Νομιμοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ψήφισε αντίστοιχο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη.

Οι αρχές των δύο αυτών πολιτειών αναλαμβάνουν να εποπτεύουν την καλλιέργεια, τη διάθεση και το μάρκετινγκ της κάνναβης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο η πώληση, όσο και η κατοχή παραμένουν απαγορευμένες. Ομως τον Οκτώβριο 2009, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε εγκύκλιο στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ζητώντας τους να μην προβαίνουν στη δίωξη ατόμων που προμηθεύουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Μάριο Κουόμο έρχεται σε μία ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπιλ ντε Μπλάζιο ως δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θεωρείται πιο αριστερός από τον Κουόμο.

Οι εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης θα διεξαχθούν στο τέλος του έτους.

Πηγές: ΑΜΠΕ