Με την σημαντική ανακοίνωση σχεδίων για το άνοιγμα παραρτήματος του TiE στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το μονοήμερο bootcamp για 29 ελληνικές startups που συνδιοργάνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός επιχειρηματικότητας TiE με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του bankwars.gr, που στήριξε επικοινωνιακά την εκδήλωση, θα δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την δημιουργία ενός παραρτήματος του TiE στην Ελλάδα, ενσωματώνοντάς το στην μεγάλη επενδυτική και επιχειρηματική οικογένεια του TiE.
Σύμφωνα με τον Dr. Christian Tidona, γενικό διευθυντή του BioRN Cluster Management GmbΗ και υπεύθυνο του παραρτήματος του TiE στις Βρυξέλλες, η διαδικασία θα έχει ως εξής:15 πετυχημένοι Έλληνες επιχειρηματίες που θα δεχτούν να αποτελέσουν ιδρυτικά μέλη του εν δυνάμει ελληνικού παραρτήματος θα υποβάλλουν αίτηση στην σχετική αρμόδια επιτροπή του TiE Global στην Σίλικον Βάλεϊ.
Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση του αντίστοιχου ελληνικού παραρτήματος.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού παραρτήματος, θα δοθεί η δυνατότητα σε επιλεγμένες startups να συμμετάσχουν στο Business Plan Competition του TiE στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή startups από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά παραρτήματα του TiE.
Σε περίπτωση ελληνικής νίκης στο Business Plan Competition στις Βρυξέλλες, η νικήτρια-ιες ομάδες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο μεγάλο γεγονός του δικτύου TiE, το TiE Con που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Σίλικον Βάλεϊ.
Εκεί, ελληνικές startups, θα εχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στους μεγαλύτερους και σημαντικότερους venture capitalists της Σίλικον Βάλεϊ.
Σημειώνεται ότι στο TiE Con, που γίνεται σε ετήσια βάση συγκεντρώνει παραπάνω από 3.500 άτομα, με την συμμετοχή startups απ’ όλες τις χώρες παραρτήματα του TiE σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.
Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
Στην έναρξη της εκδήλωσης σχετικό καλωσόρισμα απηύθηναν οι P.K Agrawal, διευθύνων σύμβουλος του TiE Global, Νίκος Γκουράρος Διευθυντής Strategy, Operations and Business Development, στα Ψηφιακά Μέσα του ΔΟΛ και Πρόεδρος του Online Publishers Association of Europe, και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Μπέννετ Σμιθ τονίζοντας σύσσωμοι την ανάγκη δικτύωσης και καθοδήγησης νέων ανθρώπων που θέλουν να επιχειρήσουν παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.
Στη συνέχεια ακολούθησαν δυο ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους Αshok Rao, διευθύνοντα συμβούλου της Whodini Inc. Ravi Mantha και προέδρου του TiE Singapore και τον Μάρκο Βερέμη, συνιδρυτή της εταιρίας Upstream.
Ο Ashok Rao, στην σχετική του ομιλία αναφέρθηκε ότι διεθνώς μόνο 1 στους 25 διαθέτει το «επιχειρηματικό γονίδιο», τονίζοντας ότι δεν μπορούν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες. Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητα από τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, το περιβάλλον και τα μέτρα που λαμβάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν ή στην αντίθετη περίπτωση να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Ο Μάρκος Βερέμης με την σειρά του μίλησε για την Upstream, από τα πρώτα της βήματα μέχρι την «άνδρωσή» της και την μετατροπή της σε μια από τις πιο πετυχημένες εταιρίες διεθνώς στον χώρο του mobile marketing. Για τον Μάρκο Βερέμη τα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ένας νέος επιχειρηματίας είναι αφοσίωση, φιλοδοξία, αντοχή και καλή αντίληψη των τεκταινόμενων της αγοράς, να μην φοβάται την αποτυχία και να παραμένει αληθινός στον επιχειρηματικό του στόχο.
Ακολούθησε ένα ενδιαφέρον πάνελ με θέμα την χρηματοδότηση μιας startup στο οποίο συμμετείχαν οι Λουκάς Πηλίτσης επικεφαλής του PE&VC Group του ομίλου Πειραιώς, Νίκος Μπονάτσος, συνιδρυτής της Λέσχης Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών της Σίλικον Βάλεϊ και venture capitalist στην General Catalyst Partners, Αθανάσιος Καλέκος από την Odyssey Venture Partners, Γιώργος Κασσελάκης από το Openfund και Amit Kanodia, διευθύνων σύμβουλος της Lincoln Ventures.
Στο συγκεκριμένο πάνελ θίχθηκαν διάφορα ζητήματα γύρω από την χρηματοδότηση, με τον Νίκο Μπονάτσο να τονίζει ότι με δεδομένο ότι το ελληνικό startup οικοσύστημα είναι καινούριο, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, σε βάθος χρόνου είναι πετυχημένα παραδείγματα εταιριών που θα αποτελέσουν οδοδείκτες για τους επόμενους επιχειρηματίες (ή από τους κόλπους των οποίων θα γεννηθούν νέες εταιρίες).
Από την μεριά του ο Αθανάσιος Καλέκος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης καινοτόμων ιδεών, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Οι ιδέες, είπε μπορεί να είναι «παραδοσιακές» αλλά είναι απαραίτητο να έχουν την τεχνολογική συνιστώσα για να είναι ανταγωνιστικές και «εξαγώγιμες».
Ο Amit Kanodia, από την μεριά του , δήλωσε ότι αυτό που ψάχνει σ’ έναν επιχειρηματία είναι ευελιξία, σπιρτάδα και το πάθος του για την επιδίωξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Το κομμάτι των ομιλιών ολοκληρώθηκε με ένα πάνελ ομιλητών που το αποτελούσαν οι Φώτης Δραγανίδης, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα, Απόστολος Αποστολάκης, συνιδρυτήσ του e-food, e-shop, doctoranytime και συμβούλου- επενδυτή, P.K Gulati διευθύνοντος συμβούλου της Optimistix Ventures, Adithya Padala, προέδρου και διευθύνοντος της UmeVoice, Vikas Shah, ιδρυτή της Thought Strategy. Ο Σταύρος Μεσσίνης, ιδρυτής του The Cube συντόνιζε το συγκεριμένο πάνελ το οποίο ήταν διαδραστικό με το κοινό και κάλυπτε διάφορα θέματα σχετικά με την startup επιχειρηματικότητα.
Μετά το τέλος των ομιλιών, 29 ελληνικές startups συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες του δικτύου TiE, λαμβάνοντας πρακτικές συμβουλές.
Οι 29 ελληνικές startups που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Radiojar, Fuzz enterprises, Mobsavers, C2BII, Zoottle, Truckbird, ParkAround , incrediblue, Workable, Pollfish, Eventora, Layerise, BreathEasy, onQ Systems, Social-Green, Clio Muse, i-sieve technologies, Combadi, Mageca, Fasmatech, Speekap, pinobo.com, Heeelp.me, Aterin, Matetti, GReatings, Train2show, Crypteia Networks, Total Eclipse.
Η εκδήλωση έκλεισε σε ανάλαφρο κλίμα με τους ξένους επιχειρηματίες να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το επίπεδο των ιδεών που παρουσιάστηκαν ενώπιόν τους, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από το οικονομικό τέλμα μέσα από την δημιουργικότητα νέων ανθρώπων με καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.
Της Ελένης Νάτση