Απεργία στις πανελλήνιες αποφάσισαν οι καθηγητές – Με επιστράτευση απαντά η κυβέρνηση

UPD: Απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, και επαναλαμβανόμενες απεργίες από 20 έως 24 Μαΐου, αποφάσισε η ΟΛΜΕ.

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ επιμείνει στη θέση της για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. Μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία και όπως είπε, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την ΟΛΜΕ πως με την απόφασή της δημιουργεί ένταση και αναταραχή στην κοινωνία και θέτει σε ομηρία τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Λίγο νωρίτερα και μετά απο τρίωρη συνεδρίαση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότεινε στα μέλη της απεργία τις πρώτες 6 ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων (24ωρη στις 17 Μαίου και πενθήμερη 20 με 24 του μήνα). Την απόφαση αυτή θα κληθούν να επικυρώσουν στις 15 Μαίου οι πρόεδροι όλων των ΕΛΜΕ της χώρας.

Ως προϋπόθεση η ηγεσία της ΟΛΜΕ ζήτησε σήμερα από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να μεταφέρουν στη γενική συνέλευση τους αποφάσεις απο τα μέλη τους στις οποίες να έχει υπάρξει απαρτία (δηλαδή αποφάσεις συνέλευσης των μελών της με το 30% των μελων της τουλάχιστον παρόντα).

«Δεν θέλουμε αυτή να είναι μια απεργία συνδικαλιστών, αλλά μια απεργία που να τη στηρίξει και να την θέλει ο κλάδος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ της.

«Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες της και να πάρει πίσω την απόφαση της», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Τόνισε ακόμη ότι ο κλάδος των καθηγητών δεν επιθυμεί μια απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά αναγκάζονται τελικά να απεργήσουν απο την «ολομέτωπη επίθεση που δέχονται απο την κυβέρνηση».

«Αν μας επιστρατεύσουν κι εμάς δεν θα υπάρχει κανείς που να μην τον έχουν επιστρατεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος. Και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει όποιον διεκδικεί τα δικαιώματα του.

Με νέο non-paper το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει προς όλες τις οικογένειες πως δεν πρέπει να αγωνιούν και ότι οι εξετάσεις θα γίνουν καθώς είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

«Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκ τές από την συντεταγμένη πολιτεία».
Τέλος, υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν»….

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Ενώ τα δεδομένα έδειχναν ότι θα ανακοινωθεί την Πέμπτη η απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προς το τέλος της συνεδρίασης, τα μέλη του ΠΑΜΕ διαφώνησαν έντονα, δημιουργώντας επεισοδιακή αντίδραση, με το θέμα του ποσοστού του 30% των εκπαιδευτικών που πρέπει να ψηφίσουν στις κάλπες με βάση την πρόταση της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Το βασικό πρόγραμμα που αναμένεται να ψηφίσουν σήμερα Παρασκευή οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αναφέρει:

– 13 Μαΐου: Ενημέρωση
– 14 Μαΐου: Γενικές συνελεύσεις προέδρων ΕΛΜΕ
– 15 Μαΐου: Συνεδρίαση των προέδρων ΕΛΜΕ
– 17 Μαΐου: Ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων – 24ωρη απεργία

Έπειτα από 6,5 ώρες συνεδρίασης, στις 6:30 το απόγευμα η ΔΑΚΕ πήρε πίσω την πρόταση περί κάλπης στα σχολεία και πρότεινε να τεθεί ως προϋπόθεση στις Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών, η συμμετοχή σε ποσοστό 30%.

Συμφωνήθηκε στο 30%, εκτός από τις ΕΛΜΕ που το καταστατικό προβλέπει διαφορετικά.

Εκείνη τη στιγμή εισήλθαν στο χώρο της συνεδρίασης μέλη των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ. Τα μέλη του ΠΑΜΕ κατηγόρησαν τη ΔΑΚΕ ότι παρασύρει το ΔΣ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, τα δε μέλη των Παρεμβάσεων χαρακτήρισαν τα μέλη της ΔΑΚΕ «λαγούς» της κυβέρνησης.

Η παράταξη του ΠΑΜΕ πάντως  άλλαξε την πρότασή της και εισηγήθηκε απεργία στις 16 και 17 Μαΐου και στη συνέχεια γενική συνέλευση.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Απεργούν μέσα στις πανελλήνιες οι καθηγητές

Σε απεργίες κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων προσανατολίζονται οι καθηγητές, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αρχή θα γίνει με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων, ενώ θα συνεχίσουν με πενθήμερες κινητοποιήσεις.

Σκληρή γραμμή επιλέγει η κυβέρνηση έναντι των καθηγητών. Η εντολή Σαμαρά προς το υπουργείο Παιδείας είναι να προχωρήσει ο νόμος, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των καθηγητών.

Τελευταια ενημέρωση: 20:35
Μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση με το υπουργείο οι καθηγητές συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Ως τώρα, πλην του ΠΑΜΕ οι περισσότερες πλευρές τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις.

Διακόπηκε πριν λίγο για διάλειμμα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με θέμα την απεργία των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις.

Η συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών θα συνεχιστεί αργότερα.

Όπως φαίνεται, όμως, πιθανότατα θα αποσύρει η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) την πρόταση της για ψηφοφορία με κάλπες απο τις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενικη συνέλευσή τους που θα γίνει στις 15 Μαίου.

Η πρόταση για ψηφοφορία με κάλπες θα αποσυρθεί ώστε να ξεπεραστεί το διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυψε στην διάρκεια της συνεδρίασης των καθηγητών.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πληροφορίες απο συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) συμφώνησε μόνο σε μια 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαίου (οι εξετάσεις ξεκινούν στην 17 του μήνα) αλλά διαφωνεί με την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στην εξεταστική περίοδο.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ διακοπηκε και θα συνεχιστεί σύντομα, ώστε να αποφασιστεί η τελική στάση της ηγεσίας των καθηγητών και η τελική πρόταση προς τα μέλη τους.

Αύριο Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που επίσης έχουν απειλήσει με κινητοποιήσεις.

ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Χωρίς να βρεθεί κάποιο σημείο επαφής ολοκληρώθηκε χθες  η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, η οποία έχει απειλήσει με απεργίες ακόμη και μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου που παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από το υπουργείο Παδείας, που επί της ουσίας εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, απάντησε πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά».

Στο ερώτημα τι θα κάνουν οι καθηγητές σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την επιστράτευσή τους, σημείωσε: «Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, θα γυρίσουμε στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια».

Οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Σημείο τριβής είναι επίσης το καθεστώς των μεταθέσεων, το ζήτημα της αξιολόγησης και το ενδεχόμενο συγχώνευσης-κατάργησης σχολείων.

Κ. Αρβανιτόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανέφερε πως ζήτησε από τους καθηγητές «να βάλουν και αυτοί πλάτη» για να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ διεμήνυσε πως η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί κάποιος ποιοι είναι μονίμως κερδισμένοι και μονίμως χαμένοι στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.

Χαμένη, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι η κοινωνία, οι γονείς και οι μαθητές ενώ κερδισμένοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βάλουν πλάτη για ποιον, κύριε υπουργέ;

  • Ποιος κερδίζει 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την αύξηση του ωραρίου στην ιδιωτική εκπαίδευση;
  • Ποιος κέρδισε από τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες σε πολλά ιδιωτικά σχολεία; (πάντως όχι το κράτος που έχασε δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές).
  • Ποιος κέρδισε 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς (όταν το κράτος έχασε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά του ταμεία;)

Γι’ αυτούς να βάλουμε πλάτη, κ. υπουργέ; Γι’ αυτούς που κερδίζουν σχεδόν 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα νομοθετήματα της πολιτείας εις βάρος μας; Για να απολυθούν μέχρι και 1.000 συνάδελφοί μας;»