ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: Βάσεις πολλών ταχυτήτων σε ΑΕΙ -ΤΕΙ

Πανελλήνιες 2014: Βάσεις δυο ταχυτήτων
Βάσεις πολλών ταχυτήτων αναμένονται για τα τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό για την πορεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν χθες για τον μεγάλο όγκο των υποψηφίων με τα μαθήματα της Ιστορίας και της Φυσικής, ενώ αύριο Πέμπτη οι μαθητές θα διαγωνιστούν στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα βαθμολογικά κέντρα και τις θέσεις εισακτέων που έχουν ανακοινωθεί μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο.Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, “παγίδα” για τους περισσότερους μαθητές αποδείχθηκε φέτος το θέμα της Έκθεσης, καθώς όπως φαίνεται το θέμα του ανθρωπισμού δυσκόλεψε την πλειοψηφία των υποψηφίων.

Έτσι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι πολλοί μαθητές κινήθηκαν κάτω από τη βάση στην Έκθεση. Μάλιστα από τα στοιχεία των διορθωτών φαίνεται ότι ο ένας στους δύο υποψηφίους έχει γράψει κάτω από τη βάση.

Το δημοσίευμα ακόμα σημειώνει ότι ο μέσος όρος κινείται από 12 ως 14 και κάπως έτσι η πλειοψηφία των μαθητών θα κινηθεί στις λεγόμενες μεσαίες σχολές επηρεάζοντας έτσι και τη διαμόρφωση των βάσεων, ανάλογα πάντα και με τη σειρά προτίμησης.

Παράλληλα ανοδική τάση φαίνεται να σημειώνεται στις βάσεις στα περισσότερα πεδία, ωστόσο θα υπάρξουν και μειώσεις σε πολλές σχολές υψηλής ζήτησης. Σχολές που παραδοσιακά βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση των υποψηφίων φαίνεται λοιπόν ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα με ελάχιστες αυξομειώσεις.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, όλα δείχνουν μια τάση αύξησης των βάσεων στο πρώτο πεδίο και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα τμήματα των νομικών και φιλολογικών τμημάτων.

Όσον αφορά τις σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, αυτές αναμένεται να μείνουν στα περσινά επίπεδα στην πλειοψηφία τους και ειδικά τα τμήματα μαθηματικών, φυσικής και χημείας, καθώς και η βαθμολόγηση των μαθητών δείχνει ότι κινήθηκαν στον περυσινό μέσο όρο.

Αντίθετα, και εδώ φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο η έκθεση, φαίνεται να υπάρχει μια ελαφρά αποκλιμάκωση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο και ειδικά σε ό,τι αφορά στις ιατρικές, φαρμακευτικές και κτηνιατρικές σχολές.

Σαφή μείωση των βάσεων προβλέπουν οι βαθμολογητές έχοντας την πρώτη εικόνα από τα γραπτά στο 5ο επιστημονικό πεδίο όπου φαίνεται μια σαφής, προς το παρόν, μείωση των βάσεων στα τμήματα οικονομικών επιστημών.

Για να ολοκληρωθεί βέβαια το «παζλ» των Πανελλαδικών θα πρέπει να περιμένουμε τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, προκειμένου να αποτυπωθούν οι προτιμήσεις των υποψηφίων.