ΠΑΣΟΚ: Να τελειώνουμε με την Τρόικα – Μείζον ζήτημα η ανακεφαλαιοποίηση

Την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκφράζει για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος, θεωρώντας ότι η γρήγορη ολοκλήρωσή τους αποτελεί «ζωτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, την εσωτερική ψυχολογία και τη διεθνή εικόνα της χώρας» και ταυτόχρονα αναφέρεται ότι «έτσι δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα σε κάθε επίσκεψη της τρόικας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους, η ανησυχία αφορά στο ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και όσο μένουν ανοιχτά θέματα όπως η δημόσια διοίκηση, οι ρυθμίσεις στα δάνεια και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο το πλήρες πρόγραμμα δανεισμού της χώρας ή και να επηρεαστεί από τάσεις που διαμορφώνονται στην ΕΕ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Η πανευρωπαϊκή νευρικότητα και η κυπριακή εμπειρία καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι διαθέτει ένα πλήρες πρόγραμμα «παλαιού» (προ Κυπριακού) τύπου, με δάνειο συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ μέσα από το οποίο γίνεται και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αυτή είναι η ουσία του θέματος».

Οι επισημάνσεις- προειδοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της Ιπποκράτους, έχουν ως αποδέκτη την κυβέρνηση, μέλη της οποίας δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά και στα δύο κόμματα – εταίρους στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί μείζον το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, όπως δε αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank. Μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του στην Εθνική Τράπεζα, θεωρώντας ότι «έχει μείζονα σημασία να συγκροτηθεί, με κορμό την Εθνική Τράπεζα, ένας τραπεζικός πυλώνας δημοσίου συμφέροντος», ο οποίος θα έχει σαφή συνείδηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών της εθνικής οικονομίας και θα λαμβάνει υπόψη του και τις κοινωνικές ανάγκες.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει επίσης ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, «τα οποία επιδεινώνουν ή αγνοούν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία». Αυτό, όπως διευκρινίζεται, αφορά, κυρίως, στο θέμα των ρυθμίσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπου οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ειδικότερα για τα δάνεια τονίζεται ότι οι ρυθμίσεις «πρέπει να είναι επωφελείς για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά επωφελείς και για το τραπεζικό σύστημα». Και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το τραπεζικό σύστημα «είναι προτιμότερο να έχει ρυθμισμένα και όχι «κόκκινα» δάνεια».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται με ικανοποίηση το γεγονός η τρόικα, όπως λένε, αντέδρασε θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία και ειδικά για τη μεταφορά κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχετικά με το θέμα της δημόσιας διοίκησης το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι όλα τα ζητήματα θα συμφωνηθούν μέχρι την Κυριακή.

Ικανοποίηση εκφράζεται και για το ότι την Τετάρτη 17 Απριλίου αρχίζει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών από μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων με στόχο τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Μια μέρα πριν, την Τρίτη 16 Απριλίου, θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στα γραφεία της Ιπποκράτους.